Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Iran vil bygge ned atom- industrien for å redde skinnet

Irans president forbereder seg på å bygge ned landets hemmeligste atomanlegg.

STRIDENS KJERNE: Irans mest avanserte atomanlegg ligger 70 meter inne i fjellet ved landsbyen Fordi midt i Iran. AFP PHOTO Scanpix
STRIDENS KJERNE: Irans mest avanserte atomanlegg ligger 70 meter inne i fjellet ved landsbyen Fordi midt i Iran. AFP PHOTO Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Der Spiegel. Det anerkjente tyske nyhetsmagasinet baserer sin rapport på etterretningsmateriale.

Også den åndelige lederen Ayatollah Ali Khamenei varsler et historisk gjennombrudd overfor Vesten når det gjelder de iranske atomanleggene. I et møte med Revolusjonsgarden har Khamenei sagt at Iran vil vise at de vil følge en politikk overfor Vesten med det han kaller «historisk overbærenhet» når det gjelder landets atompolitikk.

En utstrakt hånd
Grunnen er at den iranske økonomien er så skakkjørt etter åtte år med den konfronterende Mahmoud Ahmadinejad som president at landet må få slutt på de utenlandske straffetiltakene for ikke å gå konkurs.

Den nye presidenten Hassan Rohani, som vant valget i vår på en plutselig bølge av forventninger om forandring, skal ha blitt sjokkert da han skjønte hvor dårlig det egentlig sto til med økonomien.

Ifølge kildene til Spiegel er det ventet at Rohani vil legge fram det oppsiktsvekkende iranske tilbudet overfor EUs utenrikssjef Catherine Ashton i neste uke, under FNs hovedforsamling. Det var fra FNs talerstol Ahmadinejad hvert år opptrådte som verdensorganisasjonens klovn, med blant annet å hevde at Holocoast aldri hadde skjedd, og med krav om at staten Israel må fjernes fra kartet.

Rohani, derimot, vil komme til FN med noe helt annet. Noe som likner veldig på en utstrakt hånd.

Møter Obama?
En ytterligere indikasjon på at noe større er i gjerde i Iran kom da Obama i helga kunne avsløre at han i en tid hadde brevvekslet med den iranske presidenten. Også det er noe helt nytt, for det har vært en isfront mellom USA og Iran etter at iranske revolusjonære under revolusjonen i 1979 okkuperte den amerikanske ambassaden i Teheran, og tok de ansatte som gisler. Det snakkes om at Barack Obama og Rouhani vil møtes i New York i neste uke.

Ifølge Der Spiegel er det atomanlegget i landsbyen Fordo ved den hellige byen Qom president Rohani vil bygge ned. Her ved anlegget  anrikes det uranium til 20 prosent, nok til at det bare skal foredles litt til før det har en kvalitet som gjør at det kan brukes i en atombombe.

Anlegget ved Fordo er det nyeste og mest utilgjengelige i Iran. Det ligger isolert til i fjellene utenfor Qom, som var det åndelige sentrum for den islamistiske revolusjonen i 1979. Det faktum at anlegget ligger 70 meter inne i fjellet gjør at det trolig også er utilgjengelig for israelsk og amerikanske bomber. Både USA og Israel - særlig Israel - har truet med å bombe de iranske atomanleggene, fordi de frykter iranske atomvåpen.

Godtatt av Khamenei
Det er økonomien som er grunnen til at Rohani skal ha forberedt forslaget. Det er presidentens konklusjon at Iran bare kan unngå en økonomisk katastrofe hvis sanksjonene mot landet oppheves. Sanksjonene ble innført fordi Iran har nektet å samarbeide med innsyn i atomproduksjonen, slik landet er pålagt av FN.

Tallene skal vise at kjøpekraften har sunket dramatisk så langt i år. På ett år har inflasjonen vært på 40 prosent. Bankene har stor gjeld, og mange husholdninger klarer ikke lenger sine utgifter. Et tall på elendigheten er at landets bilproduksjon har gått ned 50 prosent. Folk har ikke lenger råd til å kjøpe. Bare ferske penger kan snu den negative spiralen, mener Rohani.

Trolig har Rohani skaffet seg politisk ryggdekning fra Irans åndelige - og virkelige - leder Ayatollah Ali Khamenei. Han har tidligere støttet en uforsonlig linje i atompolitikken overfor utlandet.

TAR TAK: Irans nye president Hassan Rohani innser at han må samarbeide med omverdenen. Foto: REUTERS/Fars News/Majid Hagdost/Files Scanpix
TAR TAK: Irans nye president Hassan Rohani innser at han må samarbeide med omverdenen. Foto: REUTERS/Fars News/Majid Hagdost/Files Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!