Iran vil bygge seks nye atomkraftverk

Vil ha fart i kjernekraftprogrammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran planlegger å bygge seks nye atomkraftverk, opplyser myndighetene i landet.

Seks iranske selskap har fått i oppdrag å finne egnede steder for de nye atomkraftverkene, og dette arbeidet skal være ferdig innen et drøyt år.

Selskap fra Canada, Russland og Sveits var også med i anbudsrunden, men myndighetene i Teheran valgte til slutt å gi oppdragene til iranske selskap, opplyser nestlederen i landets atomorganisasjon, Ahmad Fayazbakhsh.

Iran har hisset på seg omverdenen med sitt program for anrikning av uran, som mange frykter kan bli benyttet i atomvåpen.

Iranske myndigheter avviser dette og fastholder at det anrikede uranet skal benyttes som brensel i atomkraftverk.

Landet har i dag ingen atomkraftverk i drift, men har ett under bygging. Bushehr-kraftverket bygges med russisk hjelp og skulle etter planen ha stått ferdig alt for åtte år siden.

Etter store forsinkelser er arbeidet nå gjenopptatt, og Iran håper at den første reaktoren kan startes opp innen utgangen av året. Russland har lovet å bidra med atombrensel til atomkraftverket.

(NTB)

SNART FERDIG: Bushehr-kraftverket har vært under bygging i åtte år, og iranske myndigheter håper det kan være i drift innen utgangen av året. Foto: BAGHER NASIR/AP/SCANPIX
SNART FERDIG: Bushehr-kraftverket har vært under bygging i åtte år, og iranske myndigheter håper det kan være i drift innen utgangen av året. Foto: BAGHER NASIR/AP/SCANPIX Vis mer
Iran vil bygge seks nye atomkraftverk