Iran vil diskutere atomavtale neste uke

Iranske myndigheter vil i neste uke møte FNs våpeninspektører for å forhandle om en tilleggsprotokoll i ikke-spredningsavtalen om atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder statlige medier mandag. En godkjenning av protokollen betyr at Iran åpner for at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) får utføre inspeksjoner uten forvarsel ved landets kjernefysiske anlegg. Samtidig er sjefen for IAEA, Mohamed ElBaradei, ventet til Iran torsdag, ifølge det offisielle nyhetsbyrået IRNA.

I et avisintervju mandag går det fram at Iran ønsker å styrke samarbeidet med IAEA. Irans FN-utsending, Ali Akbar Salehi, sier imidlertid at landet kan komme til å trenge mer tid for å oppfylle våpeninspektørenes krav.

- Vi er blitt raskere til å samarbeide etter at vi hadde samtaler med inspektører i Teheran, og vi regner med å trappe det ytterligere opp de neste ukene, siden vi har laget en arbeidsplan, uttaler han til regjeringsavisen Iran.

I helgen sa en talsmann for IAEA at tiden er i ferd med å løpe fra Iran, som innen 1. november må overbevise verden om at landet ikke bruker sine kjernefysiske anlegg til å utvikle atomvåpen.

(NTB-AFP)