Iran vil diskutere fatwaen med EU

LONDON (NTB-Reuters): Iran håper å gjenoppta samtaler med EU om fatwaen mot forfatteren Salman Rushdie, sa et medlem av den iranske regjeringen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke aktuelt lenger å drepe noen, men regjeringen kan heller ikke fjerne fatwaen (drapsordren), uttalte ministeren for islamsk veiledning Seyyed Ataollah Mohajerani til den britiske avisen Independent.

Iran og EU har nylig forsøkt å lege sårene etter den diplomatiske kontroversen sist vår, da det iranske regimet ble fornærmet på Tyskland. En tysk domstol beskyldte den iranske staten for å være innblandet i terrorvirksomhet, og Iran svarte med å utvise Tysklands og andre EU-lands ambassadører fra Iran.

Irans forrige åndelige leder, Ayatollah Ruhollah Khomeini, kunngjorde fatwaen mot Rushdie i 1989 på grunn av romanen «Sataniske vers», som den islamske revolusjonslederen fant blasfemisk. Han sa at en hvilken som helst iraner har, dersom anledning byr seg, plikt til å drepe Rushdie.

- Når det gjelder fatwaen kommer Iran ikke til å henrette noen. Men en fatwa fra en religiøs autoritet kan en regjering ikke oppheve. Irans regjering kan verken oppheve eller neglisjere den, sa Mohajerani.

- Forhandlingene med EU stoppet opp da ambassadørene dro. Nå håper vi å starte opp igjen, sa Mohajerani.

Salman Rushdie er skeptisk til uttalelsene fra ministeren.

- Min egen holdning er «vent og se», sier han til avisen.

- Folk vil veldig gjerne, på svært tynt grunnlag, tro at det finner sted en endring, mener Rushdie.

(NTB)