Iran vil diskutere fatwaen med EU

LONDON (NTB-Reuters): Iran håper å gjenoppta samtaler med EU om fatwaen mot forfatteren Salman Rushdie, sa et medlem av den iranske regjeringen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er ikke aktuelt lenger å drepe noen, men regjeringen kan heller ikke fjerne fatwaen (drapsordren), uttalte ministeren for islamsk veiledning Seyyed Ataollah Mohajerani til den britiske avisen Independent.

Iran og EU har nylig forsøkt å lege sårene etter den diplomatiske kontroversen sist vår, da det iranske regimet ble fornærmet på Tyskland. En tysk domstol beskyldte den iranske staten for å være innblandet i terrorvirksomhet, og Iran svarte med å utvise Tysklands og andre EU-lands ambassadører fra Iran.

Irans forrige åndelige leder, Ayatollah Ruhollah Khomeini, kunngjorde fatwaen mot Rushdie i 1989 på grunn av romanen «Sataniske vers», som den islamske revolusjonslederen fant blasfemisk. Han sa at en hvilken som helst iraner har, dersom anledning byr seg, plikt til å drepe Rushdie.

- Når det gjelder fatwaen kommer Iran ikke til å henrette noen. Men en fatwa fra en religiøs autoritet kan en regjering ikke oppheve. Irans regjering kan verken oppheve eller neglisjere den, sa Mohajerani.

- Forhandlingene med EU stoppet opp da ambassadørene dro. Nå håper vi å starte opp igjen, sa Mohajerani.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer