– Iran vil forhandle

FNs generalsekretær Kofi Annan sier at Iran ønsker å forhandle med Storbritannia, Tyskland og Frankrike om atomprogrammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annan hadde torsdag en lengre telefonsamtale med Irans øverste forhandler i forbindelse med landets omstridte atomprogram. I samtalen ble FN-sjefen forsikret om at Iran ønsker «seriøse og konstruktive forhandlinger innen en tidsfrist.

Sist gang Iran deltok i forhandlinger, varte de i to og et halvt år uten at det kom noe resultat ut av de mange møtene.

Torsdag ble det også kjent at USA slår seg sammen med EU for å få Iran drøftet i FNs sikkerhetsråd. Neste uke sender USA en av sine tjenestemenn i utenriksdepartementet for å koordinere den amerikanske og europeiske strategien for å få Irans omstridte atomprogram opp i Sikkerhetsrådet.

Brøt forseglingene


Iran brøt tirsdag forseglingene til flere av sine atomanlegg, noe som førte til sterke reaksjoner fra verdenssamfunnet, med Europa, USA og Russland i spissen.

De europeiske landene er enige om å jobbe for å få saken opp i Sikkerhetsrådet etter initiativ fra Storbritannias statsminister Tony Blair.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttaler at han er dypt bekymret over at Iran har brutt seglene ved kjernekraftanlegg i landet. Støre mener dette bringer saken ett skritt videre mot Sikkerhetsrådet.


Omtalt som bøller


Sikkerhetsrådet kan vedta å straffe Iran med økonomiske eller politiske sanksjoner dersom man mener landet i hemmelighet forsøker å utvikle atomvåpen.

Det umiddelbare motivet er imidlertid å få Iran til å gjenoppta forhandlingene om landets atomprogram.

– Dessverre har en gruppe bøller bestemt seg for å frata et land sine lovlige og naturlige rettigheter, kommenterte Irans president, Mahmoud Ahmadinejad.

(ANB-AP)

FORNØYD:</B> FNs generalsekretær Kofi Annan smilte da han fortalte pressen at Iran er interesserte i videre forhandlinger med EU angående atomprogrammet.