Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran vil ha atom-avtale innen tre måneder

Irans president vil ha på plass en avtale med USA og FNs sikkerhetsråd om landets kjernefysiske program innen tre til seks måneder.

SNUOPERASJON: Irans nye president Hassan Rohani på FNs talerstol. (AP Photo/Brendan McDermid, Pool) Scanpix
SNUOPERASJON: Irans nye president Hassan Rohani på FNs talerstol. (AP Photo/Brendan McDermid, Pool) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK: Hassan Rohani kommer med uttalelsene i et intervju med Washington Post.

- Den eneste måten å gjøre dette på er å sette en kort tidsfrist, sier Rohani til avisa

- Jo kortere den er, jo bedre for alle involverte. Iran ville foretrekke tre måneder. Om det blir seks er det også bra. Det må være snakk om måneder, ikke år, sier presidenten videre.

Fredelige formål En løsning av striden om Irans kjernefysiske program vil være et startpunkt for en normalisering av forholdet mellom Iran og USA ifølge Rohani.

- Etter en løsning av atomspørsmålet er det ingen umuligheter når det kommer til å utvikle ting videre, sier Rohani.

I sin tale under FNs hovedforsamling sa han at atomvåpen ikke har noen plass i Irans forsvar, og at han er rede til å delta i «tidsavgrensede» samtaler om atomstriden. Vesten mistenker at Iran bruker sitt kjernefysiske program til forsøk på å utvikle atomvåpen, men landet insisterer på at det er programmet kun har fredelige formål.

Historiske samtaler torsdag Den første testen på om det kommer noe konkret ut av de nye signalene fra Teheran kommer allerede torsdag. Da møtes Iran og USA første gang på over 30 år til samtaler på utenriksministernivå. Samtalene holdes i den såkalte P5+1-gruppen, som består av de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet pluss Tyskland.

I intervjuet med Washington Post sier Rohani at han har støtte fra Irans øverste leder Ayatolla Ali Khamenei for sin nye linje.

President Barack Obama har ønsket velkommen den nye presidentens mer moderate tone. Han sier USA ønsker å løse striden fredelig, men understreker at han er fast bestemt på å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

På alvor Seniorforsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt mener det er all grunn for Vesten til å ta Rohanis budskap på alvor.

- Han vant presidentvalget i Iran på sitt løfte om moderasjon og dialog. Dette er ingen skinnprosess, men hans politiske prosjekt, sier Selvik til NTB.

Iran-ekspert ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt er enig.

- Rohani står støtt. Han har stor støtte i befolkningen og kjenner dessuten maktspillet i Teheran fra innsiden, sier Vogt. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!