KURDISK STYRKE: Kurdiske styrker holder vakt i den irakiske byen Tuz Khurmatu. Irakiske kurdere har benyttet islamist-offensiven blant annet til å innta den svært viktige nordlige byen Kirkuk. Spørsmålet er om kurderne også vil hjelpe til med å bekjempe opprørerne i sunni-arabiske kjerneområdene. Foto: Reuters / NTB scanpix
KURDISK STYRKE: Kurdiske styrker holder vakt i den irakiske byen Tuz Khurmatu. Irakiske kurdere har benyttet islamist-offensiven blant annet til å innta den svært viktige nordlige byen Kirkuk. Spørsmålet er om kurderne også vil hjelpe til med å bekjempe opprørerne i sunni-arabiske kjerneområdene. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Iran vil ha kurdiske styrker inn i kampene i Irak

Det er nesten umulig for Irak å bli som før etter den voldsomme islamist-offensiven den siste uka, mener statsministeren i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Nechirvan Barzani sier også at det vil bli vanskelig å finne en løsning for landet så lenge den sjia-muslimske statsministeren Nuri al-Maliki sitter ved makta.

- Det finnes ingen tillit akkurat nå, vi må være ærlige på det. Etter min mening er det vanskelig, sier Barzani i et intervju med BBC.

Barzanis uttalelser kommer dagen etter at han var i Teheran for å diskutere krisa med Irans sjia-muslimske regime. Ifølge BBC forsøker Iran å overtale kurderne til å bruke sine veltrente Peshmerga-styrker til å kjempe sammen med Iraks regjeringsstyrker for å slå tilbake Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL).

Sjølstyre Barzani antyder også at det beste vil være om sunni-arabiske områdene får sjølstyre, noe de kurdiske områdene allerede har.

— Vi må la sunni-områdene bestemme, men jeg tror dette også er den beste modellen for dem. Det beste er å ha en sunni-landsdel som den vi har i Kurdistan, framholder han.

— Nå må vi sette oss ned og finne en løsning, finne ut hvordan vi kan leve sammen. Men hvis vi forventer, hvis vi tror at Irak vil bli som før Mosul, så tror jeg ikke det. Det er nesten umulig, fastslår Barzani, som likevel tror det er mulig for Irak å forbli ett land.

Iransk løfte Det er kommet få detaljer fra Barzanis besøk i Iran, men ifølge de iranske nyhetsbyrået Mehr møtte Barzani lederen for Irans øverste sikkerhetsråd. Iran har lovet å hjelpe Irak med å slå tilbake det de kaller «terrorister» i nabolandet.

De kurdiske styrkene er blitt satt inn mot ISIL flere steder, men kurderne har først og fremst benyttet situasjonen til å innta omstridte områder som kurderne ønsker å innlemme i de sjølstyrte områdene i nord, blant annet storbyen Kirkuk.
Omstridt Maliki Ytterliggående islamister i Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL), har den siste uka har erobret store områder nord og vest i Irak, blant annet storbyen Mosul. Tirsdag kom det meldinger om harde kamper bare noen mil nord for Bagdad.
Maliki har kommet på kant med både kurderne og sunni-araberne i Irak, landets to største mindretall. Han anklages for å være mer opptatt av å sikre sin egen og sjia-muslimenes makt enn å fremstå som en samlende leder for alle landets folkegrupper.

Kurdisk styrke Mens irakiske regjeringsstyrker har vist seg å være ute av stand til å stå imot opprørerne, har de kurdiske styrkene drevet ISIL vekk fra flere områder, blant annet fra storbyen Kirkuk og en grenseovergang mellom Syria og Irak.

Samtidig har den sjia-dominerte regjeringa i Bagdad mobilisert frivillige sjia muslimer som har fått utdelt våpen for å kjempe mot ISIL og andre sunni-arabiske opprørere.

(NTB-AFP)


UNDER PRESS: Statsministeren i Kurdistan i Irak, Nechirvan Barzani, har vært på besøk i Iran. Iranerne forsøker å overtale de irakiske kurderne om å sette inn deres veltrente Peshmerga-styrker i kampen mot ultra-islamistene i Irak. Foto: REUTERS / Scanpix / Thaier Al-Sudani
UNDER PRESS: Statsministeren i Kurdistan i Irak, Nechirvan Barzani, har vært på besøk i Iran. Iranerne forsøker å overtale de irakiske kurderne om å sette inn deres veltrente Peshmerga-styrker i kampen mot ultra-islamistene i Irak. Foto: REUTERS / Scanpix / Thaier Al-Sudani Vis mer