Iran vil hjelpe USA

President Ahmadinejad vil ha slutt på volden i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irans president Mahmoud Ahmadinejad har sagt seg villig til å bistå USA med å skape fred i Irak, melder nyhetsbyrået AP.

I en tale søndag framholdt Ahmadinejad sine standpunkter. han er villig til å opptre som meklingsmann, men bare dersom USA slutter å presse Teheran.

- Slutt å bølle

- Den iranske nasjon er klar til å hjelpe USA ut av sumpa, men bare dersom de begynner å oppføre seg retterdig, og slutter å bølle og invadere, sa Ahmadinejad søndag, under en tale til den paramilitære gruppen Basij, en avdeling av Irans revolusjonsgarde.

Det Hvite Hus var ikke videre imponert over tilbudet.

- Iranerne har prøvd seg på dette før. Det finnes ikke noe nytt her, sier Julie Reside, talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet.

Men samtidig har president Bush ifølge AP åpnet for å diskutere Iraks framtid med landets naboer. Da er det vanskelig å komme utenom Teheran.

Forholdet iskaldt

VIL HJELPE USA: Irans president Ahmadinejad uttalte søndag at han ville hjelpe i forhandlingene i Irak, men bare dersom USA lettet trykket mot Teheran. På bildet inspiserer han frivillige, kvinnelige paramilitære soldater tilknyttet Basij-militsen. Foto: Scanpix
VIL HJELPE USA: Irans president Ahmadinejad uttalte søndag at han ville hjelpe i forhandlingene i Irak, men bare dersom USA lettet trykket mot Teheran. På bildet inspiserer han frivillige, kvinnelige paramilitære soldater tilknyttet Basij-militsen. Foto: Scanpix Vis mer

Og forholdet mellom de to nasjonene er iskaldt etter at Iran gjentatte ganger har nektet å etterkomme kravene om å gå bort fra anrikingen av uran. USA mener fortsatt Iran er ute etter sikre seg atomvåpen, men Iran framholder at uranproduksjonen utelukkende skal tjene fredelige formål.

Og det kan virke som Iran nå vil nærme seg en løsning.

Mohammed Ali Hosseini, talsmann for det iranske utenriksdepartementet, sa søndag at landet ville samarbeide med FN, men bare dersom Sikkerhetsrådet overlot granskingen av landets atomprogram til den internasjonale atomenergibyrået IAEA. Det er ikke første gang.

- Hvis vår sak går tilbake til atomenergibyrået vil det være lettere å forklare det som kan virke uklart. IAEA er den beste og mest nøytrale parten i denne saken, sa Hosseini.

Men IAEA ga saken til Sikkerhetsrådet i februar. Da hadde Iran nektet å svare på enkelte vanskelige spørsmål knyttet til anrikingen av uran.

I forrige uke ba Iran om IAEAs hjelp til å bygge en tungtvannsreaktor, men på grunn av den pågående konflikten fikk de avslag på søknaden.

- Det er del av IAEAs jobb å hjelpe medlemsstatene. Vi har ikke gjort noe ulovlig, og ønsker inspektører velkommen, sa Hosseini.

Fremdeles er Sikkerhetsrådet låst over denne konflikten. Russland og Kina har bedt om en diplomatisk løsning, mens Det Hvite Hus krever sterkere sanksjoner.