SVARER EU: Iran vil kutte oljeeksporten til Europa etter at EU vedtok nye oljesanksjoner mot landet, og ikke vil importere iransk råolje fra 1. juli. Her er Irans president Mahoud Ahmadinejad ved en annen anledning. Foto: Vahid Salemi / AP Photo
SVARER EU: Iran vil kutte oljeeksporten til Europa etter at EU vedtok nye oljesanksjoner mot landet, og ikke vil importere iransk råolje fra 1. juli. Her er Irans president Mahoud Ahmadinejad ved en annen anledning. Foto: Vahid Salemi / AP PhotoVis mer

Iran vil i dag kutte oljeeksporten til Europa

Mens IAEAs inspektører skal forsøke å få myndighetene til å snakke om kjernefysisk virksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) kom søndag til Iran, samme dag som landets nasjonalforsamling er ventet å vedta en stans i oljeeksporten til Europa.

Forslaget om oljestans kommer etter at EU har vedtatt nye oljesanksjoner mot Iran. Fra 1. juli vil ikke EU-landene lenger importere iransk råolje.

Irans mottrekk fremstår som en hevn og kan føre til at noen av EUs mest sårbare land i Sør-Europa, blant annet Hellas og Italia, får kuttet oljeforsyninger fra Iran allerede denne uken.

Ved å utsette oljeboikotten til sommeren, ønsket EU å gi disse landene en mulighet til å sikre seg forsyninger på annen måte.

Eksporten til Europa utgjør 18 prosent av Irans totale oljeproduksjon.

- Iran kommer til å stanse sitt salg av olje til EU så lenge EU opprettholder sitt importforbud, sa nestlederen i nasjonalforsamlingens energikomité Nasser Soudani lørdag.

Ønsker svar Bakgrunnen for EUs oljesanksjoner er Irans motvilje mot å rette seg etter internasjonale krav om å stanse de delene av landets atomprogram som skaper mistanke om at Iran er i ferd med å utvikle en atombombe.

Iran selv fastholder at de kun driver med kraftproduksjon.

Nå skal IAEA-observatørene forsøke å få iranske myndigheter til å fortelle mer om landets kjernefysiske virksomhet.

Byråets sjefinspektør, belgieren Herman Nackaerts, leder delegasjonen. Den skal etter planen være i Iran fram til tirsdag, og det er planlagt flere møter med iranske tjenestemenn.

Inspektørene sier det gjenstår flere viktige spørsmål knyttet til atomprogrammet som de ønsker å få svar på. En IAEA-rapport i november i fjor bidro til å øke frykten for at Iran forsøker å skaffe seg kjernevåpen.

- Vi håper særlig at Iran vil komme oss i møte når det gjelder de mulige militære aspektene ved atomprogrammet. Vi ser fram til å begynne en dialog som burde vært i gang for lenge siden, sa Nackaerts da inspektørene forlot Wien på vei til den iranske hovedstaden Teheran.

Mer spent Forholdet mellom Iran og vestlige land er blitt mer spent den siste tiden.

Lørdag ble det kjent at USA vil utplassere en flytende militærbase med kommandosoldater i Midtøsten på grunn av striden med Iran og den tilspissede konflikten i Jemen, et land som anses som en viktig base for ytterliggående islamister.

Ifølge Washington Post er den amerikanske marinen i ferd med å bygge om et gammelt krigsskip til en slik base etter forespørsel fra USAs sentralkommando.

På basen vil det være plass til små hurtigbåter, samt helikoptre, skrev avisen lørdag. Tjenestemenn innrømmer at det nå arbeides på spreng for å få basen ferdig, og dokumenter fra marinen antyder at skipet vil kunne sette kurs for Persiabukta tidlig på sommeren.

Hormuzstredet Som følge av de nye vestlige sanksjonene har Iran også truet med å stenge det strategisk viktige Hormuzstredet, som en stor del av Midtøstens oljeproduksjon må passere på vei til kjøperne.

En stans av skipstrafikken gjennom stredet ville vært fullstendig uakseptabelt for USA og andre vestlige land, og iranske myndigheter har i det siste forsikret at trafikken vil få gå som normalt.

Iran avviser at landet er uvillig til å forhandle om atomprogrammet. Det iranske nyhetsbyrået IRNA meldte søndag at regjeringen snart kommer til å foreslå en dato hvor forhandlingene kan gjenopptas.

(NTB)