Iran vil ikke forhandle om atomprogrammet

Avviser USAs krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går sa president George W. Bush at USA er villige til å «ta skrittet» og ha direkte samtaler med Iran. Det vil i så fall være første gang siden den iranske revolusjonen i 1979 at de to erkefiendene snakker direkte med hverandre. Betingelsen Bush setter, er imidlertid at Iran slutter å anrike uran, melder AP og Times Online.

Det går ikke iranerne med på. I dag sier den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki at han ønsker direkte samtaler med Washington velkommen, men avviser amerikanernes betingelser.

«Naturlig rett»

- Vi vil ikke forhandle om den iranske nasjonens naturlige rett til å ha kjernefysikk, men vi er klare for, innen definerte og rettferdige rammer, å delta i en dialog om våre felles bekymringer, sa Mottaki på den iranske statskanalen i dag.

Utenriksministeren gjentok at det ikke fins bevis for at Irans anrikingsprogram blir brukt til annet enn fredelige formål.

Det amerikanske utspillet kommer i forkant av et møte i Wien i dag der de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland skal prøve å bli enige om en gulrot-og-pisk-tilnærming til Iran-konflikten.

- Det er på tide å finne ut om Iran mener alvor når det gjelder forhandlinger, sa utenriksminister Condoleezza Rice ved avreisen til Wien.

Gikk over fristen

FORTSETTER ARBEIDET: Iranske teknikere arbeider med uran på atomanlegget i Ishafan, 34 mil sør for Teheran. Foto: REUTERS/SCANPIX
FORTSETTER ARBEIDET: Iranske teknikere arbeider med uran på atomanlegget i Ishafan, 34 mil sør for Teheran. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Iran har gått over tidsfristen Sikkerhetsrådet hadde satt for at landet skulle avbryte sitt atomprogram. Iranerne sier at forskningen skal brukes til å utvikle en kjernefysisisk kraftindustri, mens USA og flere vesteuropeiske land tror landet er i ferd med å utvikle atomvåpen.

Samtidig strides medlemmene av Sikkerhetsrådet innad i forhold til hvilken strategi som skal brukes overfor Iran. Kina og Russland nekter å gå med på trusler om sanksjoner.

De iranske myndighetene kunngjorde 11. april at forskerne har klart å anrike uran for første gang.

KOM MED TILBUD: George W. Bush.
AVVISTE TILBUDET: Utenriksminister Manouchehr Mottaki, her på dagens pressekonferanse i Teheran.