Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran vil kjøpe uran fra tredjepart

I stedet for å anrike selv.

NY ATOMPLAN Iran er villige til å kjøpe anriket uran fra en tredjepart i stedet for å anrike selv, sier president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/Scanpix
NY ATOMPLAN Iran er villige til å kjøpe anriket uran fra en tredjepart i stedet for å anrike selv, sier president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Iran er villige til å kjøpe anriket uran fra en tredjepart i stedet for å anrike selv, sier president Mahmoud Ahmadinejad i forkant av forhandlingene i Genève torsdag.


Iran møter de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd i tillegg til Tyskland i Sveits torsdag, en uke etter at et nytt anlegg for anriking av uran ble avdekket i Iran.

President Mahmoud Ahmadinejad sier at et av punktene på agendaen er hvordan Iran skal få brensel til reaktoren sin.

- Som jeg sa i New York så trenger vi 19,75 prosent anriket uran, og det er vi villige til å kjøpe fra enhver som ønsker å selge det til oss. Enkelte land har individuelt og kollektivt fremmet forslag til oss, men i Genève vil dette spørsmålet være på dagsorden, sier presidenten, ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA.


Truer ikke med sanksjoner

Høytstående tjenestemenn i Obama-administrasjonen sa torsdag at USA ikke kommer til å true med sanksjoner under forhandlingene, men vil ikke utelukke dem på lang sikt om situasjonen krever det.

- Vi har sett på hvordan eventuelle sanksjoner skal iverksettes. Vi har ennå ikke konkludert med om det er best at sanksjonene blir satt i verk av Sikkerhetsrådet eller om det bør være et samarbeid mellom flere land, sier en tjenestemann.

Ahmadinejad sier på sin side at Iran møter godt forberedt til forhandlingene.

- Vi har en sterk og gjennomarbeidet plan. Den iranske delegasjonen er åpen for alle forslag til samarbeid. Dette er veldig viktige forhandlinger, sier Ahmadinejad.


- Forberedt på alle utfall

Han understreker imidlertid at Iran ikke vil bli skadelidende, uansett utfall av forhandlingene.

- De kan bestemme seg for hva de vil. Det vil ikke ha innvirkning på oss. Iran har forberedt seg på alle mulige utfall, og vi har lært i løpet av de siste 30 årene hvordan vi skal snu enhver omstendighet til vår fordel, sier Ahmadinejad.

De amerikanske utsendingene er på sin side fast bestemt på at forhandlingene skal være reelle.

- Dette kan ikke få utvikle seg til samtaler for samtalers skyld. Men dette kommer til å bli en svært vanskelig prosess, jeg tviler på om den er unnagjort i ett møte, sier en amerikansk tjenestemann.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling