Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Iran vil pågripe Donald Trump

Iran har angivelig utstedt en arrestordre og bedt Interpol om hjelp for å pågripe USAs president Donald Trump.

IRAN: Har bedt Interpol om hjelp for å pågripe USAs president Donald Trump. Video: Dagbladet TV Vis mer

Dette skjer i forbindelse med at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen i Bagdad i januar. Lederen for en irakisk militsgruppe og flere andre personer ble også drept.

Ali Alqasimehr ved påtalemyndigheten i Tehran sa mandag at Trump og mer enn 30 andre som Iran anklager for å ha vært involvert i droneangrepet, står overfor draps- og terrorsiktelser, skriver Al Jazeera, som viser til det statlige, iranske nyhetsbyrået ISNA.

VARSLER HEVN: Styresmaktene i Iran ønsker amerikanske styrker ut av landet, og vil hevne angrepet som tok livet av general Qasem Soleimani. Videoen ble publisert 7. januar. Video: AP/NTB Vis mer

Ber om etterlysning

Ingen andre enn Trump er navngitt. Alqasimehr sier også at Iran fortsatt vil ønske rettsforfølgelse av Trump selv etter at han ikke er president lenger.

President Donald Trump tok over for Barack Obama i januar 2017, og er dermed i sitt siste år av den første presidentperioden. I år er det nytt presidentvalg. Vinner Trump over demokratenes kandidat, Joe Biden, vil han få fire nye år.

Iran har angivelig bedt Interpol om at Trump skal bli etterlyst internasjonalt, i form av «et rødt varsel». Interpol har ikke svart på Al Jazeeras henvendelse.

TOPPGENERAL: Qasem Soleimani var blant de som ble drept i et amerikansk droneangrep i januar. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP / NTB Scanpix
TOPPGENERAL: Qasem Soleimani var blant de som ble drept i et amerikansk droneangrep i januar. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP / NTB Scanpix Vis mer

Droneangrepet

Både iranske myndigheter, Pentagon og Trump selv bekreftet at Soleimani ble drept i angrepet. I en tale til det amerikanske folk 3. januar sa Trump at Soleimani planla et angrep på amerikanske diplomater, og det var grunnen til at han ble likvidert.

- Vi tok ham på fersk gjerning og tilintetgjorde ham. Hans terrorvelde er over, sa presidenten.

Trump mente Soleimani, som altså ledet Quds-styrken i Revolusjonsgarden, var ansvarlig for at flere millioner mennesker døde, inkludert demonstranter i Iran.

- Selv om Iran aldri vil innrømme det ordentlig, var Soleimani både hatet og fryktet i landet. De er ikke på langt nær så triste som lederne deres vil la verden utenfor tro. Han skulle ha blitt tatt ut for mange år siden, skrev Trump på Twitter.

GRAVFERD: 35 mennesker er omkommet og 48 skadd under gravferden til Qasem Soleimani i Iran. Video: Twitter/AP Vis mer

Noen dager senere lovet lederen av den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet, Esmail Qaani, hevn mot USA etter drapet på forgjengeren.

Flere europeiske land ba USA og Iran om å roe ned situasjonen etter attentatet, deriblant Norge.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sa i en skriftlig uttalelse til Dagbladet at hun var dypt bekymret. Frykten var at det skal bryte ut til krigshandlinger, enten direkte eller indirekte, etter eskaleringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!