Iran vil tillate inspeksjoner

Hvis FN overlater saken til IAEA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mohammed Saeedi, nestleder for Irans atomprogram, uttalte overraskende til iransk tv i dag at landet vil tillate internasjonale inspeksjoner av sin atomaktivitet.

- Hvis det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) igjen får kontroll over saken, er vi klare til å tillate inspeksjoner utenfra, sier Saeedi til den statlige iranske TV-kanalen, melder AP.

Stengt ute i februar

Internasjonal kontroll med det iranske atomprogrammet har vært et av kjernepunktene i kravene fra vesten, som Iran hittil har avvist. Iran stengte alle inspektører ute i februar, da saken ble overført til FNs sikkherhetsråd.

Nå åpner myndighetene opp for inspeksjoner og også samtaler med vesten for å dempe bekymringene i USA og EU.

- Det som er oppe til forhandlinger er å fjerne noen bekymringer som noen land har, sier Saeedi.

Men Saaedi sier Iran vil fortsette med anriking av uran, noe USA og EU ikke kan godta.

Tidligere denne måneden klarte Iran for første gang å anrike uran ved hjelp av 164 sentrifuger, et viktig skritt mot anriking i stor skala, som er nødvendig for å kunne produsere en atombombe.

Iran vil tillate inspeksjoner

Vil bruke makt

Mohamed El Baradei, sjef for IAEA, bekreftet i går i sin rapport at Iran har lykkes med å anrike uran og at landet har brutt fristen FN ga dem til å slutte dem anrikingen.

USA, EU og flere andre land frykter at Iran jobber med å kunne produsere atomvåpen, mens Iran hevder de bare produserer atomenergi til sivile formål.

Samtidig pågår debatten om hvilke sanksjoner FN skal sette i verk mot Iran.

USA, Frankrike og Storbritannia ønsker å vedta en resolusjon som åpner for bruk av militær makt mot Iran.

Russland og Kina er imot slike sanksjoner og et vedtak i Sikkerhetsrådet er dermed vanskelig.

I AKTIVITET: Dette atomanlegget i Bushehr sør i Iran, er et av anleggene som FN og IAEA vil kontrollere, slik det er regulert i internasjonale atomvåpenavtaler. Foto: Scanpix
I AKTIVITET: Dette atomanlegget i Bushehr sør i Iran, er et av anleggene som FN og IAEA vil kontrollere, slik det er regulert i internasjonale atomvåpenavtaler. Foto: Scanpix Vis mer
HARDE FRONTER: IAEAs leder Mohamed El Baradei (t.v.) og Mohammad Saeedi har hatt mange tunge samtaler.