Iran viser fram britiske soldater på TV

- Bryter løfte til Storbritannia om å droppe skrytevideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statlig iransk tv viste i kveld videoopptak av av de 15 britiske marinesoldatene som fremdeles holdes mot sin vilje på en militærbase i Iran etter at de ble pågrepet på sjøen i en omstridt aksjon i persiagulfen sist fredag.

Britene har blitt filmet både under selve pågripelsen til sjøs og senere i fangenskap.

Videoen blir svært dårlig mottatt i Storbritannia. Ifølge nyhetsbyrået AP har Iran i samtaler med britene de siste dagene lovet at de ikke skulle vise fram soldatene på tv.

Det britiske utenriksdepartementet reagerte i kveld umiddelbart på de provoserende tv-bildene.

- Det er fullstendig uakseptabelt at dette blir vist på tv, sier en talsmann for britiske myndigheter til  BBC News.

- Krysset grensa
Videoen viser blant annet britene som spiser og røyker. Den ene kvinnen blant fangene, Faye Turney (26) blir vist med et svart hodeskjerf over håret.

I opptaket vises også et brev hun etter alt å dømme har blitt oppfordret av iranerne til å skrive,  der hun kommer med uttalelser  til fordel for Iran.  Brevet er stilet «Til mor og far».

«Menneskene er vennlige og gjestfrie, veldig omtenksomme og varme. Jeg har skrevet et brev til det iranske folk der jeg sier unnskyld for at vi kom inn i deres farvann», skriver Turney, med henvisning til at Iran hevder britene ble omringet av marinefartøyer og tvunget til land fordi de var i iransk farvann.

Iran viser fram britiske soldater på TV

Tilsvarende formuleringen blir brukt av Turney når hun i en sekvens snakker i kameraet.

Tidligere i dag la Storbritannia fram det de mener er beviser for at soldatene aldri var inne på iransk side. Forsvarsdepartementets dokumentasjon angir at alle de britiske fartøyene var 1,7 nautiske mil utenfor iransk territorialfarvann.

Det skal også ha blitt bekreftet av et handelsfartøy som nettopp hadde blitt bordet av britene for en rutinemessig kontroll av potensielle smuglere.

Diplomatisk isfront

Det kvinnelige besetningsmedlemmet vil ifølge Iran bli løslatt enten allerede i dag eller imorgen, men myndighetene har ennå ikke gått ut med informasjon med hva som skal skje med de 14 andre soldatene.

De holdes på hemmelig sted, og Iran utelukker ikke at de kan bli stilt for retten.

Den stadig mer betente konflikten om soldatene har gjort det offisielle forholdet mellom de to landene svært kjølig. Utenriksminister Margaret Beckett kunngjorde i dag at hun har stoppet alle bilaterale samtaler med Iran om andre temaer enn selve krisen. Alle planlagte besøk er utsatt på ubestemt tid, ingen iranske tjenestemenn får innvilget nye visum, og britisk støtte til blant annet handelsdelegasjoner blir frosset.

Statsminister Tony Blair berømmet i dag soldatene for at de ikke startet et blodbad da de ble omringet av de iranske styrkene.

Iran viser fram britiske soldater på TV

- Hvis de hadde startet en militær respons på det stadiet, ville det utvilsomt resultert i tap av mange menneskeliv. Jeg mener de tok den riktige avgjørelsen, og gjorde det som var helt fornuftig, sier han.

Dagbladet.no følger saken.

Iran viser fram britiske soldater på TV
<B>«UNNSKYLD»</B>: Dette brevet, som nyhetsbyrået AP fikk tilsendt fra den iranske ambassaden i London, er etter alt å dømme skrevet av Turney på sterk oppfordring av iranske myndigheter.
<B>SLIPPER FRI:</B> Iran lovet tidligere i dag at Faye Turney (26) blir løslatt om kort tid. Men ingen vet hva som skjer med de 14 andre britene.