-KAN NÅ ISRAEL:  Iran avfyrte i dag to forskjellige langdistanseraketter. Rakettene ble avfyrt fra en ikke oppgitt lokasjon i Iran, og skal kunne nå mål i Israel. Foto:  PHOTO/SHAIEGAN/FARS NEWS/SCANPIX
-KAN NÅ ISRAEL: Iran avfyrte i dag to forskjellige langdistanseraketter. Rakettene ble avfyrt fra en ikke oppgitt lokasjon i Iran, og skal kunne nå mål i Israel. Foto: PHOTO/SHAIEGAN/FARS NEWS/SCANPIXVis mer

Iran viser muskler før internasjonalt toppmøte

Testet kort- og mellomdistanseraketter i går og langdistanseraketter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Søndag startet med oppfyringen av kortdistanseraketter, og fortsatte med prøveskyting av to mellomdistanseraketter.

I dag har Iran avfyrt to forskjellige typer langdistanseraketter, melder statlig iransk TV ifølge CNN.

Rakettene har ifølge myndighetene i Teheran en rekkevidde på inntil 2000 kilometer. Det er langt nok til å nå
Israel og flere amerikanske baser i Midtøsten.

- Iranske raketter kan nå et hvilket som helst sted som truer Iran, sier Abdollah Araqim, toppkommandant i Revolusjonsgarden, ifølge nyhetsbyrået Fars.

Toppmøte
Testene har fått kodenavnet «Payghambar-e Azam 4» som oversettes med «Den store/mektige profeten 4.»

Prøveoppskytingene kommer få dager før Iran skal møte representanter for USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Tyskland og Kina. Dette møtet finner sted i Genève torsdag.

Under møtet vil de vestlige landene fokusere på Irans omstridte atomanlegg. Iran har tilbudt «utstrakte sikkerhetssamtaler», men understreker at det er uaktuelt å diskutere det makthaverne i Teheran kaller landets «kjernefysiske rett».

I forrige uke ble det kjent at Iran holder på å bygge et nytt anlegg for anriking av uran. USA mener dette viser at Iran ikke bare har fredelige hensikter med sitt atomprogram og utelukkende skal bruke det til å produsere energi, slik iranerne selv hevder, men at Irans egentlige mål er å produsere atomvåpen.

Advarer Israel

Verken USA eller Israel utelukker militære handlinger hvis man ikke kommer i land med en diplomatisk løsning.

Mandag advarte den iranske forsvarsministeren Ahmad Vahidi Israel mot å iverksette et angrep mot Iran, og sa at dette ville føre til Israels utslettelse.

- Hvis dette skjer, noe vi selvsagt ikke ønsker, vil det endelige resultatet være at det framskynder det Sionistiske regimets siste åndedrett, sa Ahmad Vahidi på statlig tv, ifølge Reuters