Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran viser muskler før internasjonalt toppmøte

Testet kort- og mellomdistanseraketter i går og langdistanseraketter i dag.

-KAN NÅ ISRAEL:  Iran avfyrte i dag to forskjellige langdistanseraketter. Rakettene ble avfyrt fra en ikke oppgitt lokasjon i Iran, og skal kunne nå mål i Israel. Foto:  PHOTO/SHAIEGAN/FARS NEWS/SCANPIX
-KAN NÅ ISRAEL: Iran avfyrte i dag to forskjellige langdistanseraketter. Rakettene ble avfyrt fra en ikke oppgitt lokasjon i Iran, og skal kunne nå mål i Israel. Foto: PHOTO/SHAIEGAN/FARS NEWS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Søndag startet med oppfyringen av kortdistanseraketter, og fortsatte med prøveskyting av to mellomdistanseraketter.

I dag har Iran avfyrt to forskjellige typer langdistanseraketter, melder statlig iransk TV ifølge CNN.

Rakettene har ifølge myndighetene i Teheran en rekkevidde på inntil 2000 kilometer. Det er langt nok til å nå
Israel og flere amerikanske baser i Midtøsten.

- Iranske raketter kan nå et hvilket som helst sted som truer Iran, sier Abdollah Araqim, toppkommandant i Revolusjonsgarden, ifølge nyhetsbyrået Fars.

Toppmøte
Testene har fått kodenavnet «Payghambar-e Azam 4» som oversettes med «Den store/mektige profeten 4.»

Prøveoppskytingene kommer få dager før Iran skal møte representanter for USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Tyskland og Kina. Dette møtet finner sted i Genève torsdag.

Under møtet vil de vestlige landene fokusere på Irans omstridte atomanlegg. Iran har tilbudt «utstrakte sikkerhetssamtaler», men understreker at det er uaktuelt å diskutere det makthaverne i Teheran kaller landets «kjernefysiske rett».

I forrige uke ble det kjent at Iran holder på å bygge et nytt anlegg for anriking av uran. USA mener dette viser at Iran ikke bare har fredelige hensikter med sitt atomprogram og utelukkende skal bruke det til å produsere energi, slik iranerne selv hevder, men at Irans egentlige mål er å produsere atomvåpen.

Advarer Israel

Verken USA eller Israel utelukker militære handlinger hvis man ikke kommer i land med en diplomatisk løsning.

Mandag advarte den iranske forsvarsministeren Ahmad Vahidi Israel mot å iverksette et angrep mot Iran, og sa at dette ville føre til Israels utslettelse.

- Hvis dette skjer, noe vi selvsagt ikke ønsker, vil det endelige resultatet være at det framskynder det Sionistiske regimets siste åndedrett, sa Ahmad Vahidi på statlig tv, ifølge Reuters

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling