Iran vurderer å stille de britiske soldatene for retten

Ble innbrakt på fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Iran vurderer å ta ut tiltale mot de 15 britiske soldatene og marinegastene som ble pågrepet i Persiabukta.

Den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki sa søndag at britene kan bli tiltalt for å ha tatt seg ulovlig inn i iransk farvann.

- Saken vurderes i henhold til lovene i den islamske republikken Iran, sa Mottaki da han møtte pressefolk i New York.

Senere på dagen diskuterte han saken over telefon med sin britiske kollega Margaret Beckett, som forlangte at britiske diplomater må få besøke de britiske fangene. Svaret var at det kan bli mulighet for et besøk etter at etterforskningen er avsluttet, ifølge en talsmann for den iranske FN-delegasjonen.

Den britiske statsministeren, Tony Blair, la søndag hele ansvaret for «den meget alvorlige» situasjonen som har oppstått, på Iran.

- Jeg håper iranerne forstår hvor avgjørende en løsning på dette spørsmålet er for oss, framholdt han.
Ført bort
De 15 besetningsmedlemmene fra fregatten HMS «Cornwall» ble tatt til fange og ført bort av iranerne da de skulle kontrollere et handelsskip i Persiabukta sist fredag.

Iranske myndigheter sier det ikke er tvil om at britene ble pågrepet i iransk farvann. Men britiske talsmenn og et irakisk øyenvitne hevder hårdnakket at kontrollen fant sted i irakisk farvann.

- Jeg gjorde det klart at britiske styrker aldri med overlegg begir seg inn i iransk farvann, sier statssekretær Lord Triesman i det britiske utenriksdepartementet, som holdt møte med Irans London-ambassadør Rasoul Mohavedan lørdag.

- Vi vet ikke hvor de bortførte soldatene er, og jeg skulle ønske jeg visste det, sa Triesman til fjernsynskanalen Sky News søndag.

<strong><b>I BRÅK:</strong></b> HMS «Cornwall». Foto: DEN BRITISKE MARINEN/SCANPIX
I BRÅK: HMS «Cornwall». Foto: DEN BRITISKE MARINEN/SCANPIX Vis mer

- Vi mener å ha gode og sterke holdepunkter for at de befant seg i irakisk farvann da de ble bortført, men dette er et teknisk spørsmål og bør løses slik det vanligvis gjøres i slike tekniske saker, fortsatte Triesman.

Tyskland, som er formannsland i EU, har gitt sin Iran-ambassadør ordre om å ta saken opp med myndighetene i Teheran.


«Gisler»
Mens det utfoldes hektisk diplomatisk virksomhet i saken, ser ingen av partene ut til å ønske noen konfrontasjon. Men i britiske medier stiger temperaturen for hver time som går, og selv den nøkterne rikskringkastingen BBC beskriver de bortførte britene som «gisler».

Det like nøkterne tyske nyhetsbyrået DPA skriver at bortføringen «kunne vært hentet ut av en lærebok i moderne sjørøveri».

Britene er på sin side ikke i tvil om at bortføringen i Persiabukta har sammenheng med den internasjonale striden om Irans atomprogram. FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag å skjerpe de internasjonale straffetiltakene, etter at iranerne har nektet å stanse sin anrikning av uran.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer