Iran ydmyker briter

Iransk fjernsyn viste i dag bilder av de arresterte britiske soldatene mens de marsjerer i ring med bind for øynene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den iranske regjeringen lovet i dag tidlig at de ville løslate de åtte - seks soldater og to sjømenn - i løpet av dagen, men en iransk fjernsynsstasjon meldte at løslatelsen trolig ikke ville skje før torsdag - på grunn av praktiske problemer.

Britiske utsendinger møtte onsdag iranske tjenestemenn for å forsøke å løse saken så fort som mulig. Britene fastholdt at de håpet på en løslatelse alt onsdag, men onsdag kveld var det tydelig at det var skjær i sjøen.

Forhandlingene trakk ut, og ifølge TV-stasjonen Al-Alam ville forhandlingene fortsette torsdag. Ifølge en britisk diplomat fortsatt imidlertid samtalene om løslatelse onsdag kveld.

Bind for øynene

I mellomtiden måtte soldatene finne seg i å bli ført med bind for øynene langs bredden av elva der de ble arrestert mandag.

Marinesoldatene og de to sjømennene måtte marsjere rundt i sirkler under den hete sola, med hvite tøystykker som øyebind. De holdt en hånd på hodet, og en på skulderen til soldaten foran dem.

Lederen for den marsjerende gjengen var et medlem av den beryktede iranske revolusjonsgarden. Han geleidet gruppen ved et lett grep i skjorta på den første.

Bildene ble vist på den arabiske fjernsynsstasjonen Al-Alam, som er drevet av den iranske statlige fjernsynsstasjonen.

Ba om unnskyldning

En av soldatene ble intervjuet.

- Jeg vil si unnskyld - både til min familie, den britiske regjering og den iranske nasjonen for å ha begått denne feilen. Den skal ikke gjentas, og vi har lært en nyttig lekse, sa soldaten, som ble dubbet på arabisk.

- Det var veldig skremmende da vi ble arrestert. Jeg visste ikke hva som ville skje oss, men jeg vet nå at vi har begått en feil, sa soldaten.

- Behandlingen vi har fått av Revolusjonsgarden har vært svært vennlig. De ga oss mat, vann og har latt oss sove. Behandlingen under forhørene var også god, sa soldaten.

Sinnene i kok

Den iranske TV-kanalen al-Alam viste tirsdag bilder av britene med bind for øynene. De satt på gulvet i et lite rom. Men fangene var ikke bundet på hender eller føtter. Bildene har imidlertid satt sinnene i kok i Storbritannia. Men regjeringen har ikke klaget offisielt på behandlingen, trolig fordi de ikke ville forsinke løslatelsen.

- Ordren om løslatelse av båtene og deres mannskap ble gitt etter at de britiske styrkene sa at de hadde begått en feil da de tok seg inn i iransk farvann, opplyste det iranske forsvarets nestkommanderende Ali Reza Afshar.

Telefonsamtaler mellom Storbritannias utenriksminister Jack Straw og hans iranske kollega Kamal Kharazi skal ha hjulpet partene å komme fram til en løsning.

De åtte var om bord i tre britiske patruljebåter som ble tatt i arrest av den iranske marinen mandag. Ifølge britene var de på oppdrag for å lære opp irakisk politi, som skal patruljere grenseelva Shatt al-Arab.

(.NTB)

YDMYKES: Iranske fjernsynsbilder av soldatene mens de marsjerer i ring med bind for øyene.