Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iranere føler seg lurt. Møtes av opprørspoliti

Situasjonen er spent i Irans hovedstad Teheran, der opprørspoliti er utkommandert for å hindre nye protester mot regimet.

I SORG: Iranere var i går samlet ved inngangen til Amri Kabir-universitetet i landets hovedstad, Teheran. En rekke iranere føler seg lurt av landets ledere, som de første dagene benektet at Iran hadde noe med flykrasjet å gjøre. Først i går innrømmet regimet at det var Iran som skjøt ned flyet. Ved en feil. Foto: Ebrahim Noroozi / Ap / NTB Scanpix
I SORG: Iranere var i går samlet ved inngangen til Amri Kabir-universitetet i landets hovedstad, Teheran. En rekke iranere føler seg lurt av landets ledere, som de første dagene benektet at Iran hadde noe med flykrasjet å gjøre. Først i går innrømmet regimet at det var Iran som skjøt ned flyet. Ved en feil. Foto: Ebrahim Noroozi / Ap / NTB Scanpix Vis mer

Lørdag kveld ble flere tusen demonstranter møtt med tåregass ved Amir Kabir-universitetene i Teheran. Her ble det ropt slagord som «død over diktatoren» med henvisning til landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

OFFISIELT BESØK: Mens opprørspoliti er sendt ut i gatene, mottok Irans president Hassan Rouhani (t.v) i dag emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani (nr 2 f.v). Foto: Irans presidentkontor / Ap / NTB Scanpix
OFFISIELT BESØK: Mens opprørspoliti er sendt ut i gatene, mottok Irans president Hassan Rouhani (t.v) i dag emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani (nr 2 f.v). Foto: Irans presidentkontor / Ap / NTB Scanpix Vis mer

Noen av demonstrantene rev også i stykker plakater med bilde av Qassem Soleimani, den iranske generalen som ble drept i et amerikansk attentat i Bagdad.

- Beklag og gå av

Demonstrasjonen ble ifølge Reuters dekket av de statlige nyhetsbyråene i landet, og søndag fulgte den liberale avisen Etemad opp med kritikk av myndighetene for måten de håndterte nedskytingen av det ukrainske passasjerflyet der 176 mennesker ble drept.

- Beklag og gå av, lød avisens tittel, med henvisning til at dette er «folkets krav».

Jomhuri-ye Eslami er også kritisk til at iranske myndighetene i to dager hardnakket nektet for at flyet ble skutt ned.

- De som forsinket publiseringen av årsaken til flystyrten og på den måten skadd folkets tillit til institusjonene, bør avsettes eller trekke seg, skriver den moderate avisen på lederplass.

Pågrep ambassadør

Storbritannias ambassadør i Iran, Rob Macaire, ble pågrepet og tatt inn til et timelangt avhør i forbindelse med lørdagens demonstrasjon. Det resulterte i en skarp protest fra britiske myndigheter.

- Pågripelsen av vår ambassadør i Teheran uten grunn eller forklaring, er en åpenbar krenkelse av folkeretten, slo utenriksminister Dominic Raab fast.

Macaire avviser at han deltok i demonstrasjonen og opplyser at han befant seg i området for å legge ned krans for de 176 menneskene som omkom i flystyrten.

- Det er normalt å komme og vise medfølelse. Jeg var der i fem minutter, tvitrer Macaire.

Stilles til ansvar

FLYSTYRT: 176 personer omkom, da et fly på vei fra Iran til Ukraina styrtet like etter avgang. Video: Expressen Vis mer

Irans president Hassan Rouhani har lovet å stille de skyldige til ansvar etter at Ukraine International Airlines flight 752 ved en feil ble skutt ned med et luftvernmissil kort tid etter avgang fra Teheran av 8. januar.

- Alle personer som er involvert i tragedien, vil bli stilt til ansvar, sa han i en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lørdag.

Både Rouhani og Khamenei har sterkt beklaget nedskytingen, og det samme har øverstkommanderende for Revolusjonsgardens flyvåpen, brigadegeneral Amirali Hajizadeh, som tar på seg det hele og fulle ansvaret.

Ifølge Hajizadeh var soldaten som avfyrte missilet, alene om beslutningen, fordi all kommunikasjon i området var nede som følge av såkalt jamming.

Soldaten som bemannet luftvernsystemet, trodde angivelig at Boeing 737-flyet var en krysserrakett og hadde bare 10 sekunder på å avgjøre om det skulle angripes eller ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media