Iranere iPad-kø

iPad er på full fremmarsj hos teknologihungrige iranere.

IRAN: Sliter med økonomiske sanksjoner fra oss i vesten og IPad er en ettertraktet vare for teknologihungrige iranere. FOTO: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, FILE)
IRAN: Sliter med økonomiske sanksjoner fra oss i vesten og IPad er en ettertraktet vare for teknologihungrige iranere. FOTO: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, FILE) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For unge iranske dataentusiaster spiller det liten rolle at produkter som iPad og den avanserte mobiltelefonen iPhone er produsert i USA

- altså av «den store Satan», som islamistene kaller landet. Men de er forbløffet over at varene er så lett tilgjengelige.

- Det er rart at man kan finne amerikanernes nyeste høyteknologiske produkter til rimelige priser i et land som lider under harde amerikanske straffetiltak, sier Manoush Tavakkoli, en 36 år gammel iraner som nettopp har kjøpt seg iPad.

Priser I butikkene i Teheran selges iPad for priser som tilsvarer mellom 4.000 og litt under 6.500 kroner, ikke så ulikt prisnivået i Norge. Men det er stor forskjell på gjennomsnittlige inntekter i Norge og i Iran: Den jevne iraner tjener bare vel en firedel så mye som de fleste norske arbeidstakere.

USA innførte allerede i 1979 et forbud mot handel med de fleste typer av varer med Iran, etter at islamistene hadde styrtet sjahens regime, okkupert den amerikanske ambassaden i Teheran og satt i gang et langvarig gisseldrama. I 2006 skjerpet FNs sikkerhetsråd sine straffetiltak som reaksjon på iranernes atomprogram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer