Iranere okkuperer fly i Brussel

Krever prestestyret i Iran fjernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 60 iranere okkuperte torsdag et Lufthansa-fly i Brussel. De krever at EU fjerner prestestyret i Iran.

Da flyet fra Frankfurt landet i Brussel ved 14-tiden, nektet de 59 iranerne å gå ut. De er alle ubevæpnet, og de andre passasjerene kunne forlate flyet uhindret.

Målet med aksjonen er å få EU til å innta en hardere linje overfor de religiøse lederne som styrer Iran, og aksjonistene sier de ikke vil forlate flyet før de har fått snakket med en EU-parlamentariker.

Eksiliranere 

Alle demonstrantene har europeiske pass, og blant dem er også en norsk-iraner. Han sier til NRK at aksjonen er ikke-voldelig og at de okkuperer et fly fordi det er den «tryggeste og beste måten».

- Vi skal ikke ha noe vold. De belgiske myndighetene har skjønt dette. Hvis vi må, da går vi ut av flyet. Men verden får vite at ingen ville hjelpe oss, sier han til NRK.

Norsk-iraneren vil være anonym fordi han frykter for sitt liv. Det er også barn og gravide kvinner blant demonstrantene.

Forhandler

En gruppe på fem tjenestemenn fra det belgiske utenriksdepartementet gikk torsdag kveld inn i flyet for å snakke med iranerne.

- Vi snakker til disse menneskene. De er ikke-voldelige, og det er ikke en kapring. Det er tilsynelatende en gruppe som ønsker å gjenopprette monarkiet i Iran, sier en talsmann for utenriksdepartementet. Aksjonistene har nektet å ta imot mat, men det er uklart om det betyr at de vil gå til sultestreik.

EU har den siste tiden forhandlet med myndighetene i Iran i et forsøk på å få landet til å avstå fra produksjon av materiale som kan brukes i atomvåpen.

Flytrafikken i Brussel fortsatte torsdag som normalt til tross for aksjonen. (®NTB)