Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omanbukta:

Irans ambassade slår knallhardt tilbake: - Det er sabotasje

USAs utenriksminister har rettet en anklagende pekefinger mot Iran etter angrepene på to tankskip i Omanbukta. Nå svarer Irans ambassade i Oslo på tiltalen.

OMANBUKTA: Denne videoen skal vise iranske styrker som fjerner en udetonert mine fra et av de to tankskipene som skal ha blitt angrepet i Omanbukta torsdag. ifølge U.S Central Command. De frigir videoen bare timer etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo ga Iran skylda for de angivelige angrepene. Video: AP / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag morgen ble de to tankskipene «Front Altair» og «Kokuka Courageous» angivelig angrepet i Omanbukta. Tankskipet «Front Altair» er norskeid.

Torsdag kveld ga USAs utenriksminister Iran skylda for de angivele angrepene.

- Basert på typen våpen og hvor avansert angrepet var, har etterretningen vurdert at Iran er ansvarlig for angrepet på tankskipene i Omanbukta, sa Pompeo.

Han hevder også at Iran utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet:

- Faktum er at ingen gruppe som opererer i området har de nødvendige ressurser eller ferdigheter til å gjennomføre noe som er så sofistikert, sier han.

- Det er sabotasje

En fersk video av tankskipene da hendelsen inntraff har vekket oppsikt og skal, ifølge USA, bevise at det var Iran som sto bak angrepet.

Nå slår Den iranske ambassaden i Oslo knallhardt tilbake på anklagene:

- At USA umiddelbart og uten noen form for bevis har kommet med grunnløse beskyldninger mot Iran røper at «B-laget» nå beveger seg mot en alternativ plan: sabotasje av diplomati, sier en talsperson for ambassaden til Dagbladet.

Dette skal, ifølge ambassaden, inkludere den «økonomiske terrorismen» mot Iran.

De understreker dessuten at Iran alltid har forsøkt å bevare fred og stabilitet i Persiabukta.

- Man bør spørre seg selv om hvilke skjulte hender som forsøker å spre negative rykter og hvem som tjener på å eskalere konflikten i området vårt, slår ambassaden fast.

Talspersonen understreker også det samme som Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, har uttalt tidligere:

- Angrepene er mistenkelige da de sammenfaller med Japans statsminister, Abe Shinzo, sitt besøk til Tehran på torsdag.

Dette skal være det første besøket fra en japansk leder i Iran på over 40 år, skriver The New York Times.

- Det foregår en informasjonskrig

Kjetil Selvik, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), uttalte overfor Dagbladet at bakgrunnen for konflikten mellom USA og Iran er lang.

- Potensialet for væpnet konflikt mellom de to landene har vært aktuelt siden den islamske revolusjonen og angrepet på den amerikanske ambassaden i Teheran i 1979. Dette gjorde at Iran fikk status som verstingland i USA. Konflikten har pågått i flere tiår, sier han.

Selvik mener likevel at det er for mye usikkerhet i situasjonen til å si noe om hvem som kan stå bak angrepet.

- Begge parter forsøker å benytte denne usikkerheten til sin fordel. Hvis det faktisk er Iran som står bak angrepet, er det veldig viktig for dem å legge inn så mye tvetydighet som mulig slik at det blir en del av kampen om å definere virkelighetsbildet, sier han.

Han understreker at det foregår en informasjonskrig som gjør at man burde være veldig forsiktig med å trekke konklusjoner for tidlig.

- Det er så lett å manipulere bilder, slår Selvik fast.

Han vil ikke utelukke at det kan ha vært et forsøk fra for eksempel en terrorgruppe på å få det til å virke som Iran står ban angrepet for å skape konflikt.

- Kan se ut som det stemmer

Anklagene fra USA og den mye omtalte videoen har skapt mye diskusjon rundt hvem som eventuelt kan stå bak angrepet.

Thomas Slensvik, leder for mediegruppa ved Forsvarets høgskole, mener det kan se ut som det amerikanerne sier stemmer når han ser på videoen av det brennende tankskipet.

- Her ser man at det er et fartøy borti. Det kan virke som det fjernes en udetonert mine fra skroget til tankskipet, slår han fast overfor Dagbladet.

Slensvik utdyper at hvis dette er tilfellet, er ikke det noe man gjør uten at man er kjent med våpnene og hvordan de fungerer.

Oljeprisen i været

Brannen på oljetankeren «Front Altair» i Omanbukta, har fått oljeprisen til å hoppe torsdag morgen.

Senioranalytiker i Arctic Securities, Ole-Rikard Hammer, sier til Dagbladet at oljeprisen reagerte kontant på angrepet torsdag. I løpet av en time steg prisen omkring 1,5 dollar.

- Bakgrunnen er frykt for en eskalering av en allerede spent situasjon, slår Hammer fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!