Irans ambassadør: - Norge må gjøre mer for å bekjempe terroren

Et globalt problem, mener han.

TERROR-FARE: Risikoen for terror er stor, også i Norge. Som nasjon må og bør Norge bidra mer i kampen mot terrorisme Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TERROR-FARE: Risikoen for terror er stor, også i Norge. Som nasjon må og bør Norge bidra mer i kampen mot terrorisme Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den iranske ambassadøren i Norge, Majid Nili, mener Norge og resten av verdenssamfunnet må gjøre mer for å bekjempe terrorisme.

- Terrorisme har blitt et globalt problem. Risikoen for terror er stor, også i Norge. Som nasjon må og bør Norge bidra mer i kampen mot terrorisme. Dette er en kamp verdenssamfunnet ikke har råd til å tape, sier Irans sendemann til Norge, ambassadør Majid Nili, til Dagbladet.

Han fastslår at grusomhetene i Syria og Irak, som har sjokkert hele verden, ikke har noe med religion å gjøre.

- Fanatikere - Det vi nå er vitne til, og som skjer i Syria og Irak, har absolutt ikke noe med religion eller islam å gjøre. En gruppe fanatikere misbruker islam, og vår religion. Islam har ingenting med drap av uskyldige mennesker å gjøre. Her må Norge og resten av verden stå sammen og bekjempe de ekstreme fanatikere, sier Majid Nili.

Ambassadøren mener det er helt nødvendig å ta ekstremistgrupper i Norge - som Profetens Ummah - på alvor.

- Profetens Ummah og liknende grupperinger er farlige. Fanatiske ekstremister som misbruker vår religion. Vi må bekjempe holdningene til grupperinger og enkeltpersoner som støtter og oppfordrer til terror, sier Majid Nili.

- Internasjonalt samarbeid Ambassadøren vil ha et felles internasjonalt samarbeid i regi av FN, for å slå tilbake terrorisme.

De siste to ukene har internasjonale medier meldt at de to «gamle fiendene» - USA og Iran - var på vei til å finne en felles plattform, og samarbeide tett i kampen mot internasjonal terror og Den islamske stat (tidligere kjent under navnet ISIL).

Dette avviser ambassadør Majid Nili overfor Dagbladet.

- Vi har ikke noe samarbeid med USA om terror. Men vi ønsker et internasjonalt samarbeid hvor alle land deltar i kampen mot terrorisme og internasjonal terror. Dette må skje i regi av FN. Verdensorganisasjonen er det verktøyet vi trenger til å ta opp kampen mot terrorismen, sier Majid Nili.

- Vår president Hassan Rouhani, sa også dette da han talte for FNs hovedforsamling.

- Ikke religion Majidi Nili avviser at det som nå skjer i Midtøsten, egentlig har noe med religion å gjøre.

- Vi lever i en global tid. Verden har blitt mindre, og terroren truer oss alle. En iransk filosof sa for 700 år siden: «Har en liten del av kroppen det vondt, da har hele kroppen problemer».

- Det samme ordtaket kan brukes om verden og dagens verdensbilde. Verden er blitt så liten at vi alle føler problemet med terror, Vi må i fellesskap bekjempe terrorondet, slår ambassadøren fast.

Samtidig er ambassadør Majid Nili krystallklar på at terroristene i Den islamske stat (IS) ikke har noe religion eller islam å gjøre.

Kriminelle utlendinger - Det har blitt rapportert at rundt 20 000 utlendinger har reist til Syria og Irak for å slutte seg til terrorgruppene. Dette har ingen ting med islam å gjøre. Islam er en religion hvor fred er viktig. Terroristene er ikke noe annet kriminelle kjeltringer som er fiender av islam.

Ambassadøren vil ikke navngi land han mener har ansvar for at terroristene har fått fotfeste i Syria og Irak.

- Det var ikke Iran som trente opp al-Qaida eller støttet Saddam Hussein med våpen da han gikk til krig mot oss, sier ambassadøren.

- Global trussel - Er terrorkrigen i Syria og Irak også en trussel mot Norge og Europa?

- Vi må ta ekstremistene på alvor. Det er ikke bare i Midtøsten de er en alvorlig trussel. Mange av dem som i dag slåss sammen med gruppa som kaller seg Den islamske stat, kommer fra Europa. Det er åpenbart at de utgjør en terrortrussel mot Norge og resten av verden. I dag kan terroren slå til hvor som helst. Derfor må ta dette på alvor, og i regi av FN starte en global kamp mot terrorisme, sier Majid Nili til Dagbladet.

- Bør Norge og andre land sende soldater til Irak for å delta aktivt i kampen mot Den islamske stat?

- Det er et spørsmål som den nye regjeringen i Bagdad må ta stilling til. Ønsker de hjelp fra andre land, ja da bør de få det. Andre land bør bistå Irak slik Irak ønsker det, sier ambassadør Majid Nili.