Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irans ambassadør på sykehus

50 demonstranter med slagvåpen braket sammen med ambassade-ansatte da de forsøkte å storme bygningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ambassadør Hossein Noghreh Kar Shirazi er nå til behandling på Rikshospitalet for hjerteproblemene som oppsto i forbindelse med den dramatiske ambassade-stormingen. Han skal ha hatt hjerteproblemer fra før.

- Det ble sammenstøt mellom demonstrantene og de ansatte, men ingen skal ha fått alvorlig fysisk skade, sier operasjonsleder Audun Myhre ved Oslo politidistrikt.

Ifølge politiet gikk rundt 50 personer til angrep på ambassadebygningen - flere med trestokker som slagvåpen. Politiet fikk melding om den ulovlige demonstrasjonen klokka 18.35. De hadde patruljer i nærheten og rykket raskt fram til Drammensveien 88 hvor hissige demonstranter forsøkte å bryte seg inn på ambassaden.

- De rakk ikke å komme inn i bygningen, og vi holdt kontroll på folkemengden til demonstrasjonen var over i 19.30-tida, sier operasjonsleder Myhre.

Politiet blir på stedet utover kvelden for å sikre ambassadeområdet. Høylydte demonstranter ropte slagord foran ambassaden på Frogner i en times tid. Et stort antall politifolk med hjelmer og skjold tvang dem til den andre siden av gata, men unnlot å arrestere noen.

- Tre ganger har vi anmodet Utenriksdepartementet om kontinuerlig politibeskyttelse, men fått avslag, sier en talsmann for ambassaden.

Han vil av sikkerhetshensyn ikke oppgi sitt navn, men hevder at det er svært truende elementer som flere ganger har forsøkt å ramme ambassaden. Han forteller at demonstrantene angrep hoveddøra og at de nesten klarte å trenge seg inn i lokalene mens personalet kjempet for å hindre inntrengerne.

- Politiet kom i siste øyeblikk, men jeg synes de kom lovlig sent, sier talsmannen.

Klokka 14 startet en lovlig Iran-demonstrasjon på Jernbanetorget. Tre kvarter seinere holdt de appeller foran Stortinget, før ferden fortsatte mot den iranske ambassaden.

- Vi var rundt 700 personer foran Stortinget. Vår demonstrasjon var over i 17.30-tida, og vi forlot da ambassaden, sier talsmann Farhad Farhadi i 9. juli-aksjonskomiteen og tar avstand fra voldelige aksjonsformer.

Han fastholder at de som gikk til angrep en time seinere, ikke var en del av den lovlige demonstrasjonen. Eksil-iranernes parole er å styrte regimet og innføre demokrati i Iran. Dagens arrangement er en støtte til de mange demonstrasjonene som har vært i hjemlandet deres den siste tiden.

Også i dag brøt det ut gatekamper mellom hundrevis av islamister, politifolk og ungdommer som vil ha reformer, i Irans hovedstad Teheran. Vitner forteller at kampene foregår i nærheten av byens universitet. Politiet bruker tåregass mot demonstrantene som er samlet for å markere at det er fire år siden det blodige studentopprøret. Tusenvis av innbyggere har møtt fram for å demonstrere, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

Hundrevis av opprørspoliti er utplassert, og vitner sier at politifolk kjemper med nevene mot islamister for å hindre at de går løs på de demonstrerende studentene.

HJERTET SVIKTET: Ambassadør Hossein Noghreh Kar Shirazi ble fraktet vekk i ambulanse etter at demonstrasjonen var over.
RASTE MOT REGIMET: Rundt 200 demonstranter ropte slagord utenfor den iranske ambassaden på Frogner.