Irans åndelige leder vil forby musikk

Er Iran en større trussel mot musikkbransjen enn internett? - Ayatollah Ali Khamenei hater musikk.

- IKKE FORENELIG: Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei hater musikk. Foto: EPA/SCANPIX
- IKKE FORENELIG: Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei hater musikk. Foto: EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, mener musikk ikke er forenelig med islam, og krever at det verken blir praktisert eller lært bort i landet, skriver The Guardian.

- Ekstrem uttalelse - Selv om musikk er halal (tillatt), er ikke å lære det bort eller fremme det forenelig med den moralske standarden i den islamske republikken, sier Khamenei i en uttalelse.

Uttalelsen kommer som et svar på en forespørsel fra en 21-åring som vurderer å gå på musikkkurs, men ønsket først å vite om det var forenelig med Islam, ifølge det delvis statlige nyhetsbyrået Fars. Uttalelsen regnes som en av de mest ekstreme som har kommet fra en iransk leder siden den islamske revolusjonen i 1979.

- Det er bedre at våre kjære unge bruker sin dyrebare tid til å lære vitenskap og viktige ting og fylle fritiden med sport og sunne aktiviteter framfor musikk, sier han.

- Hater musikk I motsetning til andre åndelige ledere i Iran, som har faste følgere, virker Khameneis uttalelser som retningslinjer for hele landet og må adlydes av regjeringen.

Men regjeringen, ledet av president Mahmoud Ahmadinejad, har trolig ingenting i mot å forby kulturformen.

Etter at Ahmadinejad vant valget i 2005, slo han hardt ned på musikk. Tusenvis av album nektes distribusjon i landet, og myndighetene gir sjeldent tillatelse til å ha konserter. Ifølge The Guardian frykter de at det kan brukes av opposisjonen.

- Khamenei har alltid hatet musikk, sier Houshang Asadi, som skal ha delt celle med den åndelige lederen før den iranske revolusjonen, ifølge The Guardian.

MUSIKKHATER 2: I Iran må regjeringen adlyde Khameneis uttalelser. Men det vil trolig ikke være et problem for landets president, Mahmoud Ahmadinejad, som etter valget i 2005 slo hardt ned på kulturformen. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/SCANPIX
MUSIKKHATER 2: I Iran må regjeringen adlyde Khameneis uttalelser. Men det vil trolig ikke være et problem for landets president, Mahmoud Ahmadinejad, som etter valget i 2005 slo hardt ned på kulturformen. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/SCANPIX Vis mer