ATOMAVTALE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AP/Bebeto Matthews
ATOMAVTALE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AP/Bebeto MatthewsVis mer

Irans atomavtale vekker sterke reaksjoner

Iran, Tyrkia og Brasil er blitt enige om en avtale som lar Iran bytte lavanriket uran mot høyanriket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Iran, Tyrkia og Brasil er blitt enige om en avtale som lar Iran bytte lavanriket uran mot høyanriket. Stormaktene og Israel reagerer kritisk.

Avtalen ble undertegnet mandag i Teheran. Ifølge avtalen skal utvekslingen av de to typene uran skje i Tyrkia.

Iran skal sende 1.200 kilo lavanriket uran til nabolandet mot å få høyanriket uran som skal brukes til å drive en forskningsreaktor i Iran, heter det i offisielle meldinger fra Irans utenriksdepartement.

Dempe frykt

Målsettingen for Iran er tydelig å dempe den internasjonale frykten for hva som er Irans egentlige mål for landets atomprogram. Vestlige stormakter og Israel er overbevist om at Iran vil utvikle atomvåpen, mens landet selv stadig hevder at målet bare er å kunne produsere atomkraft til fredelige formål.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu mener avtalen innebærer at det ikke lenger er behov for FN-sanksjoner mot Iran.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier han håper at stormaktene nå vil gå inn i nye samtaler med Iran.

- Jeg håper de går inn i samtaler med en ærlig, respektfull og rettferdig holdning og verdsetter det store arbeidet som er begynt i Teheran, sa Ahmadinejad ifølge nyhetsbyrået IRNA mandag.

Fortsetter å anrike

Rett etter meldingen om den nye avtalen rapporterte nyhetsbyrået IRNA at Iran selv vil fortsette å anrike uran opp til 20 prosent.

- Selvsagt vil anrikingen opp til 20 prosent fortsette i vårt eget land, sier talsmann Ramin Mehmanparast for Irans utenriksdepartement. Det var denne anrikingsgraden som begynte i februar, og som utløste nye fordømmelser av landet.

Utenriksminister Manouchehr Mottaki sier Tyrkia må levere tilbake lavanriket uran «øyeblikkelig og betingelsesløst» dersom den underskrevne avtalen ikke blir satt ut i livet.

Både Brasils president Lula da Silva og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan var søndag i Teheran og deltok i samtaler om den nye avtalen.

Etter 18 timers forhandlinger kom avtalen med iranske myndigheter på plass.

- Manipulert

En offisiell israelsk representant sier i en første kommentar at Iran har manipulert Brasil og Tyrkia inn i avtalen.

- Iranerne har manipulert Tyrkia og Brasil ved å late som de aksepterer at en del av deres uran anrikes på tyrkisk jord, sier den israelske representanten som krever å få være anonym.

- Men iranerne har allerede drevet med lignende lureri ved å late som om de aksepterer en slik prosedyre, for senere å trekke seg fra avtalen, sier han.

Opp til IAEA

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sier i en kommentar at det er FNs atomenergiorgan IAEA som må si hvordan det vurderer den nye avtalen.

Også Tyskland understreker IAEAs rolle.

- Det er selvfølgelig fortsatt viktig at Iran inngår en avtale med IAEA, sier regjeringstalsmann Christoph Steegmans.

- IAEA kan ikke erstattes av andre land.

Avtalen svarer ikke på alle spørsmål som Irans atomprogram reiser, ifølge EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton.

- Hvis den rapporterte avtalen gir resultater, ønsker vi den selvsagt velkommen. Men den besvarer ikke alle bekymringer om Irans atomprogram, sier en talsmann for Ashton.

Ifølge en talsmann for Irans utenriksdepartement vil Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bli informert om avtalen «i løpet av en uke». (NTB)