Irans atomsjef går av

Har skrevet avskjedsbrev til presidenten.

TAKKER FOR SEG: Leder av Irans organisasjon for atomenergi, Gholam Reza Aghazadeh, går av. Han forlater også sin stilling som Irans visepresident. Foreløpig vil han ikke si hvorfor. Her er han til høyre sammen med lederen for Russlands atomprogram, Sergei Kiriyenko. Foto: AFP/BEHROUZ MEHRI
TAKKER FOR SEG: Leder av Irans organisasjon for atomenergi, Gholam Reza Aghazadeh, går av. Han forlater også sin stilling som Irans visepresident. Foreløpig vil han ikke si hvorfor. Her er han til høyre sammen med lederen for Russlands atomprogram, Sergei Kiriyenko. Foto: AFP/BEHROUZ MEHRIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Gholam Reza Aghazadeh, som i flere år har vært sjef for Irans organisasjon for atomenergi, har nå gått av, ifølge iranske medier.

Aghazadeh har skrevet et brev til Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, hvor han takker for seg, melder iranske ISNA News og BBC News.

Brevet skal han ha skrevet for tre uker siden, men innholdet er først nå blitt kjent.

Sier ikke hvorfor
Foreløpig er det ikke klart hva som har forårsaket hans plutselige avgang.

Vestlige land har lenge hevdet at Iran planlegger å lage atombomber, men dette er kontant blitt avvist av iranske ledere som sier atomprogrammet er for å lage sivil atomkraft, og ikke bomber.

Gholam Reza Aghazadeh har også gått av som Irans visepresident, ifølge ISNA News.

Det iranske nyhetsbyrået melder at de har snakket med Aghazadeh, og at han ikke har noen forklaring på hvorfor han går av.

En talsperson fra Irans atomenergidepartement har verifisert disse opplysningene.

Begrenset virkning

Gholam Reza Aghazadeh er en krigsveteran som tjenestegjorde som assistent for Mir-Hossein Mousavi, som nylig tapte det omstridte presidentvalget i Iran forrige måned.

Aghazadeh har ikke kommentert det omstridte valgresultatet offentlig.

Til tross for at han lenge har overvåket Irans atomprogram, trenger ikke hans avgang å ha stor innvirkning på forhandlingene med vestlige krefter. Disse forhandlingene ledes nemlig av den iranske forhandleren Saeed Jalili, melder BBC.

Den overordnede kontrollen med Irans utenrikspolitikk og atompolitikk er det Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei som har.

Avgang etter Clinton-advarsel
Meldingen om  Gholam Reza Aghazadeh avskjed kom dagen etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton advarte Iran og sa at USA ikke ville utvide tilbudet om et samarbeid.

President Barack Obama har snakket om et samarbeid med Iran, men han har ikke utdypet hvordan dette skulle fungere.

GÅR AV: Sjef for Irans organisasjon for atonenergi, Gholam Reza Aghazadeh, trekker seg fra sin stilling. Foto: AP Photo/Vahid Salemi
GÅR AV: Sjef for Irans organisasjon for atonenergi, Gholam Reza Aghazadeh, trekker seg fra sin stilling. Foto: AP Photo/Vahid Salemi Vis mer