- Irans dummeste mann

Han er omtalt som hjernen bak Irans militærmakt i Midtøsten. Anerkjent Midtøsten-kommentator er ikke nådig i sin beskrivelse av den drepte generalen Qasem Soleimani.

DREPT: «Mr. Trump, gambleren. Vit at vi er nær deg, på et sted du ikke tror vi er. Du vil starte krigen, men vi vil avslutte den», skrev Qassem Soleimani i en direkte beskjed til USAs president i 2018. Det ventes kraftig svar fra Iran etter likvideringen. Foto: Ap / NTB Scanpix
DREPT: «Mr. Trump, gambleren. Vit at vi er nær deg, på et sted du ikke tror vi er. Du vil starte krigen, men vi vil avslutte den», skrev Qassem Soleimani i en direkte beskjed til USAs president i 2018. Det ventes kraftig svar fra Iran etter likvideringen. Foto: Ap / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk droneangrep natt til fredag, var trolig Midtøstens mektigste og mest kjente militære.

Han var arkitekten bak nær hvert eneste viktige operasjon som Irans etterretning og militære styrker har hatt de siste to tiåra og var kjendis i hjemlandet.

I dag samlet tusener seg i Bagdads gater for å hedre generalen. Flere gråt åpenlyst mens det ble det ropt «død over USA» i gatene. I tillegg skal det holdes begravelse også i Iran.

HEVNØNSKE: Den iranske generalen Qasem Soleimani ble natt til fredag drept i et amerikansk droneangrep. Dagen ble generalens datter Zeinab Soleimani filmet i samtale med den iranske presidenten Hassan Rouhani. Video: Ap via NTB Scanpix Vis mer

Varsler hevn

På samme tid planlegges det nå hevn fra det iranske regimet. Det iranske nyhetsbyrået Tasnim siterer lørdag kilder i den iranske Revolusjonsgarden på at Iran vil «straffe amerikanere uansett hvor de er innenfor den islamske republikkens rekkevidde».

På grunn av Soleimanis svært mektige posisjon i Iran og blant sjiamuslimer i hele Midtøsten, blir likvideringen ifølge Midtøsten-ekspert Jo Jakobsen tolket som en krigserklæring av Iran.

Det er ikke tvil om at Soleimani var både mektig og har mye blod på hendene. Den anerkjente amerikanske kommentatoren og utenrikseksperten Thomas Friedman er imidlertid ikke nådig med sin beskrivelse av mannen som ledet elitestyrken Quds i den iranske Revolusjonsgarden.

DREPT: Statlig TV i Irak melder at lederen for den iranske revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Bilder fra CNN og AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer

- Trump-gate i Teheran

- En dag kommer de kanskje til å kalle opp en gate etter president Trump i Teheran. Hvorfor? Fordi Trump beordret likvideringen av muligens dem dummeste mannen i Iran og den mest overvurderte strategen i Midtøsten, skriver Friedman i New York Times.

I 2015 ble en rekke av sanksjonene Iran var underlagt, mange av dem helt siden 1979, opphevet av USA og de europeiske stormaktene. De økonomiske sanksjonene hadde lammet landet i årevis, men opphevelsen førte til en økonomisk vekst på over 12 prosent i løpet av et år.

- Imperialistisk prosjekt

Kravet fra Vesten var at Iran skulle stanse sitt atomvåpenprogram.

TRUMP TALTE: Den iranske generalen Qasem Soleimani planla et angrep på amerikanske diplomater, og at det var grunnen til at han ble likvidert, sier Trump. Video: AP Vis mer

- Og hva gjorde Soleimani med den vinden i ryggen? Han og Irans leder innledet et aggressivt regionalt imperialistisk prosjekt skriver Friedman.

Irans imperialisme gjorde dem til en viktig maktfaktor i land som Syria, Irak, Libanon og Jemen.

ÅSTEDET: På denne veien like ved flyplassen i Bagdad, ble kortesjen til Qassem Soleimani angrepet av en amerikansk drone. Fem iranere og fem irakere døde i angrepet. Foto: Ali CHOUKEIR / AFP / NTB Scanpix
ÅSTEDET: På denne veien like ved flyplassen i Bagdad, ble kortesjen til Qassem Soleimani angrepet av en amerikansk drone. Fem iranere og fem irakere døde i angrepet. Foto: Ali CHOUKEIR / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Dette fikk USAs allierte i Midtøsten til å skjelve i buksene. De presset Trump, og han var selv ivrig etter å rive i stykker alle avtaler framforhandlet av Obama, skriver Friedman, og viser til at USA i fjor trakk seg fra avtalen.

Irans økonomi har fått seg en real knekk etter at sanksjonene ble gjeninnført. Det har ført til skyhøy arbeidsledighet og masseprotester.

- Som sild i tønne

Friedman mener at Soleimani og Irans øverste leder Ali Khamenei ofret landets økonomi og framtid for å skaffe seg makt i regionen. Iran ble blant annet en sentral støttespiller for Syrias president Bashar al-Assad i borgerkrigen i landet.

- Så bestemte «militærgeniet» Soleimani seg for å forsøkte å sette press på Israel direkte (...). Soleimani oppdaget at det å krige mot Israel ikke er som å krige mot Nusrafronten eller IS.

- Israelsk etterretning hadde så kontroll over Soleimanis styrker at et fly som landet klokka 17.00 ble sprengt i filler av israelerne innen 17.30. Soleimanis menn var som sild i tønne. Om Iran hadde hatt en fri presse og en reell nasjonalforsamling, ville han fått sparken, skriver Friedman.

Han peker spesielt på at Irans økonomi er fullstendig lammet av sanksjonene fra Vesten og dermed opplever et land i indre splid, blant annet med masseprotester.

En rekke angrep

Samtidig mener Friedman at landets imperialistiske prosjekt har gjort Iran til det mest hatede landet internt i regionen.

Iran har etablert seg som en stormakt i Midtøsten, men er samtidig ikke i nærheten av å ha en militær kapasitet til å gå til en åpen krig mot USA.

Det har vært angrep mellom Iran og USA i Irak i lengre tid. Den iranske gruppa Kataib Hizbollah har sendt raketter mot amerikanske baser i Irak.

Drapet på en amerikansk kontraktør i romjula startet den pågående spiralen. Amerikanerne drepte 25 personer knyttet til Iran, før iranske militsgrupper stormet den amerikanske ambassaden på 2020s første dag.

- En lærepenge

Men likvideringen av Soleimani har vekket oppsikt både fra Donald Trumps politiske motstandere og fra andre nasjoner. Det som fryktes mest er hvilke reaksjoner det kan frambringe fra Iran.

Få timer etter drapet satt Irans åndelige leder, Ali Khamenei, i møte med sitt nasjonale sikkerhetsråd. Her bestemmes veien videre.

«Vi vil gi USA en lærepenge som Donald Trump og alle framtidige presidenter i USA aldri vil glemme, sier en talsperson for Iran», ifølge Abas Aslani, forsker ved Center for Middle East Strategic Studies (CMESS) på Twitter.

Han tvitrer videre at følgende melding kommer fra Irans nasjonale sikkerhetsråd:

«USAs regjering vil måtte ta ansvar for de politiske, rettslige, sikkerhets- og militære konsekvensene av denne forbrytelsen. Washington vil også måtte betale kostnadene som vil bli langt større enn hva de har å vinne på slike blinde handlinger».

- Planla angrep mot amerikanere

Donald Trump forklarte følgende om likvideringen på en pressekonferanse i Miami fredag kveld.

- Jeg vil starte med å si takk til de ekstraordinære menneskene i USAs militære, sa Trump før han gikk over på angrepet på den iranske generalen.

- I går kveld, etter min kommando, henrettet de en terroristleder, som er ansvarlig for å såre og drepe tusener på tusener av mennesker. Har blitt drept, og hans blodige skanse er for alltid borte, sa Trump.

- Han planla et angrep mot amerikanere, men nå er de stoppet for godt, fortsatte Trump og utdypet:

- Jeg vet ikke om dere vet hva han planla, men han planla et angrep mot amerikanere, og vi tok ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer