Irans folkevalgte frasier seg rett til å stanse atomavtale

Irans nasjonalforsamling begrenset søndag sin egen myndighet til å legge hindringer i veien for en atomavtale med det internasjonale samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed fjernet de iranske folkevalgte en mulig trussel mot avtalen som den iranske regjeringen er i ferd med å forhandle fram med den såkalte 5+1-gruppa, bestående av vetomaktene i FN pluss Tyskland.

Et lovforslag som ble lagt fram onsdag og som ville ha innført strenge betingelser for å godta avtalen, truet med å komplisere forhandlingene i forkant av fristen til undertegning 30. juni.

Men viktige tillegg til forslaget som ble vedtatt søndag, flytter nå den formelle myndigheten til å godta avtalen fra de folkevalgte til Irans nasjonale sikkerhetsråd.

Rådet består av ministre, militære sjefer og noen medlemmer som er håndplukket av ayatolla Ali Khamenei, som får siste ord. Rådet ledes av president Hassan Rouhani som sterkt ivrer for en avtale.

I USA har Kongressen imot president Barack Obamas vilje vedtatt at den skal ha siste ord før en atomavtale med Iran undertegnes.

(NTB)