- Irans kvinner er de frieste i verden

President Ahmadinejad i debatt om ytringsfrihet under USA-besøket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tusenvis av demonstranter var samlet utenfor FN-bygningen og Colombia University i New York i dag.

De var der for å vise sin avsky mot Irans president Mahmoud Ahmadinejad som er på besøk i anledning FNs generalforsamling.

Presidenten var også invitert til å delta i en debatt om ytringsfrihet. Rektor ved Colombia-universitetet, Lee Bolinger, var på forhånd kritisert for å ha invitert den iranske presidenten til å tale. Til gjengjeld hadde Bolinger lovet å stille Ahmadinejad til veggs.

- Herr president, du bærer alle kjennemerkene på en ubetydelig og ond diktator, sa Bollinger til applaus fra salen.

Ahmadinejad svarte på denne bemerkningen ved å si at han ikke ville la seg fornærme.

Spørsmål fra publikum i salen om arrestasjoner av studenter, journalister og kvinner i Iran ble raskt avfeid, da Ahmadinejad grep ordet.

- Folket i Iran er et veldig gledesstrålende, lykkelig folk, svarte presidenten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ahmadinejad kom også med en vurdering av kvinners rettigheter i det iranske samfunnet.

OFFENSIV: President Mahmoud Ahmadinejad bedyret at Irans kvinner er de frieste i hele verden, og at det iranske folk er svært glad. Foto: AP Photo/Stephen Chernin/SCANPIX
OFFENSIV: President Mahmoud Ahmadinejad bedyret at Irans kvinner er de frieste i hele verden, og at det iranske folk er svært glad. Foto: AP Photo/Stephen Chernin/SCANPIX Vis mer

- De er de frieste kvinner i verden. De er aktive på alle nivå i samfunnet, slo Ahamdinejad fast.

Tidligere i år skrev over 20000 Dagbladet.no-lesere under på et opprop mot dødsdommen mot Mokarrameh Ebrahimi og den medtiltalte Jafar Keyiani, som hun hadde et utroskapelig forhold til.

Iranske myndigheter trosset likevel utsettelsesvedtaket de hadde gjort etter internasjonalt press. I begynnelsen av juli ble Jafar Keyiani steinet til døde.

Ifølge Amnesty International ble 177 mennesker henrettet i Iran i fjor.

President Ahmadinejad sa under dagens debatt at advarsler fra menneskerettighets-aktivister om en ny bølge av arrestasjoner av opposisjonelle i Iran er grunnløse.

Ahmadinejad sier han overhodet ikke kjenner til at reformister forfølges og utsettes for harde straffemetoder.

- De som gir denne informasjonen burde se sannheten og finne ut hva som er rett. Jeg inviterer alle som er her til å komme og besøke Iran, slik at de kan se med egne øyne, sa presidenten.

- Irans kvinner er de frieste i verden
<B>MØTT MED PROTEST:</B> En student holder opp en plakat av den iranske presidenten under en demonstrasjon på Colombia University.
DØMMES TIL DØDEN: Dette bildet er fra Mashhad i det nordøstlige Iran i 2005. Der ble Mahmud Asgari (16) og Ayaz Marhoni (18) dømt til døden for å ha voldtatt en tenåringsgutt.
GRUSOMME BILDER: Disse uskarpe tv-bildene viser hvordan offentlig steining av «forbrytere» foregår i Irans hovedstad Teheran.