Irans leder vil snakke med USA

Åpner for samtaler om Irak for å stabilisere styret i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irans leder Ayatallah Ali Khamenei åpner for samtaler med amerikanske myndigheter om Irak.

- Hvis iranske representanter kan få USA til å forstå en del ting om Irak, så er det ingen problemer med slike forhandlinger. Men hvis formålet med samtalene er trusler fra den svikefulle part (USA) så vil det ikke skje, sa Khamenei i en TV-overført tale i Iran i dag.

Kan påvirke irakerne

USAs president George Bush sa under et pressemøte i dag at han ønsker samtaler med Iran for å vise landet hva de gjør rett og galt i Irak.

Begge parter understreker at samtalen bare skal dreie seg om å stabilisere Irak, og ikke om det omstridte atomvåpenprogrammet til Iran. Tid og sted er ikke avtalt ennå, men USAs ambassadør i Irak har foreslått å møtes i Bagdad.

Iran har stor innflytelse innen de shiamuslimske partiene som dominerer det iraksiske parlamentet, og USAs utenriksminister Condoleezza Rice tror samtaler med Iran er nyttig.

Ikke redd for FN

Ayatollah Khamenei avviste samtidig at Iran vil la seg presse til å avslutte sitt atomenergiprogram og anriking av uran.

TALTE TIL FOLKET: Irans leder Ayatollah Ali Khamenei holdt en tale på iransk tv i dag. Foto: Scanpix
TALTE TIL FOLKET: Irans leder Ayatollah Ali Khamenei holdt en tale på iransk tv i dag. Foto: Scanpix Vis mer

- Hvis det er mot vårt lands interesser vil vi ikke akseptere det. De truer oss med FNs sikkerhetsråd som om det er livstruende, sa Khamenei i talen.

- Iran vil fortsette med sitt atomforskningsprogram med hjerte og sjel.

De fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet sitter for tiden i samtaler for å avgjøre hvilke sanksjoner som skal iverksettes mot Iran.

Russland og Kina er imot et britisk forslag om å kreve at Iran slutter med anriking av uran. Russland og Kina frykter at for sterke reaksjoner mot Iran vil resultere i at landet avslutter all kontakt med inspektørene fra IAEA (det internasjonale atomenergibyrået).

Iranske myndigheter avviser at landet forsøker å utvikle atomvåpen, og sier all atomenergi blir brukt til sivile formål som elektrisitet.