Irans ledere advarer Vesten

Advarer Vesten mot å angripe Iran militært på grunn av landets atomprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei advarer Vesten mot å angripe Iran militært på grunn av landets atomprogram. Andre iranske ledere kommer med lignende advarsler.

- Militær aggresjon mot Iran er ikke lenger en situasjon der dere kan slå til og så løpe vekk, sa Khamenei lørdag ifølge Irans statlige TV-kanal.

- Enhver som lanserer en aggresjon, vil lide alvorlig av konsekvensene av denne aggresjonen.

Kommentaren var Khameneis første offentlige kommentar siden Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner for en uke siden sa at verden må være forberedt på en krig mot Iran.
Ikke stoppe
Sanksjoner mot Iran kommer ikke til å stanse iranernes arbeid med å anrike uran, understreket president Mahmoud Ahmadinejad lørdag.

- De som tror at de ved å bruke slike råtne verktøy som psykologisk krigføring og økonomiske sanksjoner kan stanse den iranske nasjonens fremgang, gjør en stor feil, sa Ahmadinejad i en tale i Teheran lørdag.

Fredag truet vestlige stormakter Iran med at de hadde hatt «alvorlige og konstruktive» samtaler om nye FN-sanksjoner mot Iran.


Revolusjonsgarden

Også sjefen for Irans militære elitestyrke Revolusjonsgarden hadde det samme budskapet.

- Vår melding til fiendene er dette: Ikke gjør det, sa Mohammad Ali Jafari til journalister på dagen da man markerte krigen mot Irak i årene 1980-1988.

ADVARER: Ayatollah Ali Khamenei. Foto: ATTA KENARE/AFP/SCANPIX
ADVARER: Ayatollah Ali Khamenei. Foto: ATTA KENARE/AFP/SCANPIX Vis mer

- De vil beklage det, slik de beklager det i Irak, tilføyde han.


Ut av Irak

Ahmadinejad brukte også talen under lørdagens markering av krigen med Irak til å kreve at USA trekker seg ut av Irak.

- Den eneste løsningen på USAs problem i Irak er å vise mot, innrømme at de har begått en feil og forlate regionen, sa den iranske presidenten, som avviste anklagene om at Teheran blander seg inn i irakiske anliggender og støtter sjiamilitser.

- Det vil i hvert fall ikke løse problemene deres å anklage andre, fremholdt Ahmadinejad.

(NTB)