KOWSAR: Irans president Hassan Rouhani fikk sitte i det «nye» iranske jagerflyet tirsdag, da flyet ble avduket. Allerede samme dag begynte spørsmålene å hope seg opp. Foto: AFP / NTB Scanpix
KOWSAR: Irans president Hassan Rouhani fikk sitte i det «nye» iranske jagerflyet tirsdag, da flyet ble avduket. Allerede samme dag begynte spørsmålene å hope seg opp. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Irans «nye» jager­­fly likner mistenkelig på et annet fly

Det første «iranskproduserte» jagerflyet får militære eksperter til å stusse.

Foran Irans president Hassan Rouhani ble jagerflyet Kowsar avduket tirsdag.

På iransk statlig TV kunne man se president Rouhani sitte i flyets cockpit, mens medlemmer av Irans luftforsvar fortelle om flyet til den iranske presidenten.

Flyet er, ifølge statlige iranske medier, det første jagerflyet Iran har designet og produsert noensinne. Alle teknologi og alle delene, skal være fullt og helt iranske.

Men flyets utseende har flere forsvars- og flyeksperter til å stusse.

MÅ FORKLARE SEG: Air Berlins aller siste langdistanseflyvning skulle lande, men ting gikk ikke som planlagt. Nå må selskapet og pilotene forklare seg. Video: Jule T / YouTube Vis mer

USAs F-5

Flere eksperter den amerikanske TV-kanalen CNBC har vært i kontakt med, mener flyet Iran skryter av verken er nytt eller iranskdesignet.

Flyet likner nemlig mistenkelig mye på det amerikanskproduserte F-5-jagerflyet, som det finnes to utgaver av. Et med to seter, og et med ett sete. Flyene ble produsert på 1970-tallet.

Forsvarsforskeren Joseph Dempsey, ved Det internasjonale instituttet for strategiske studier (IISS), har tatt til Twitter for å vise likheten mellom de to «ulike» modellene.

Dempsey får støtte av sin kollega ved instituttet, seniorforsker Douglas Barrie.

Barrie mener at man er nødt til å ta nyheten om det angivelig iranskproduserte flyet med en «massiv klype salt», ifølge CNBC.

Mulig kopi

To mulige forklaringer på likheten med det amerikanskproduserte F-5-jagerflyet skiller seg ut, ifølge ekspertene.

Enten er det iranske Kowsar-flyet faktisk et forkledd amerikansk F-5-fly, som USA solgte til Iran i 1974, fem år før den iranske revolusjonen. Iran skal nemlig fremdeles ha rundt 50 F-5-fly i aktiv tjeneste, ifølge CNBC.

Det mer sannsynlige alternativet er at Iran har kopiert designet fra F-5-flyet, og selv begynt å produsere nye utgaver av dem, mener eksperten Barrie.

- Iranerne har trolig den industrielle kapasiteten til å produsere flykroppene, sier han.

Han mener også at det er mulig at iranske ingeniører kan ha oppgradert det elektroniske systemet om bord i flyet.

Som CNBC merker seg, så er det kanskje lurt. Det originale elektroniske systemet om bord et F-5 stammer nemlig fra 60-tallet.

Signal fra Iran

Analytikeren og skribenten John Sneller hos Jane's, en britisk utgiver av forsvarstidsskrifter, mener Iran forsøker å sende et signal med avdukingen.

Han mener iranerne har interesse av å demonstrere at de fremdeles har evne til å drive krigføring fra lufta, og at disse er oppdaterte.

Og det er like viktig for iranske myndigheter at dette budskapet blir formidlet til iranere, og den øvrige verden, mener Sneller.

President Rouhani sa under avdukingen at «disiplinen, utdanningen, troen, motivasjonen, våpnene og beredskapen til Irans væpnede styrker skal nå høyder som vil forhindre andre fra å angripe», ifølge CNN.

- Hvorfor angriper ikke USA oss? Fordi de er klar over vår makt, og kjenner til kostnadene det vil medføre, skal presidenten ha sagt videre.