- Irans nye president er gisseltaker

Gjenkjent på tv av gislene fra 1979.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er umulig å glemme en fyr som det, sier William J. Daugherty. I 444 dager var han gissel under dramaet i Teheran, da den amerikanske ambassaden ble okkupert.

- Det er ham. Det er ikke noen tvil om det, sier Chuck Scott, et av de andre gislene fra de dramatiske dagene. Gisseltakingen begynte i 1979 og varte i ett år og tre måneder.

Det er gått et kvart århundre siden gislene ble sluppet ut av ambassaden og fikk forlate Iran. Men de siste dagene har opplevelsene kommet tilbake for flere av gislene:

På tv har de gjenkjent en av gisseltakerne sine, melder AP. Mannen de mener å gjenkjenne, er Mahmoud Ahmadinejad, som nettopp er valgt til Irans nye president.

Flere er sikre

De tidligere gislene sendte hverandre umiddelbart mail om mannen de så i tv-sendingene. Og ingen av de fire er i tvil om at Irans nye president var en av gisseltakerne som holdt dem fanget.

- Du kan farge håret hans blondt og barbere bort skjegget hans, jeg kjenner ham igjen uansett, sier Chuck Scott. Sammen med David Roeder, William J. Daugherty og Don A. Sharer står han i dag frem med påstanden, som vekker voldsom oppsikt.

Et femte gissel, Kevin Hermening, har sett på bilder av den nyvalgte presidenten og sier at han har kommet til samme konklusjon som de fire andre.

DRAMA: Amerikanske gisler ble tatt til fange da ambassaden i Iran ble stormet. Bildet viser en fange med håndjern og bind for øynene sammen med tre gisseltakere.Er iraneren på gisselets venstre siden president Mahmoud Ahmadinejad? Foto: SCANPIX
DRAMA: Amerikanske gisler ble tatt til fange da ambassaden i Iran ble stormet. Bildet viser en fange med håndjern og bind for øynene sammen med tre gisseltakere.Er iraneren på gisselets venstre siden president Mahmoud Ahmadinejad? Foto: SCANPIX Vis mer

Ikke alle er like sikre. Thomas E. Schaefer satt også i ambassaden fra 1979 til 1981. Han kjenner ikke igjen Mahmoud Ahmadinejad som en av vokterne eller lederne for gisseldramaet. Andre gisler, som var studenter da ambassaden ble stormet 4. november, sier at de ikke har sett Ahmadinejad.

Verden fulgte dramaet

I Iran blir påstandene avvist av den nyvalgte presidentens nære medarbeidere. Selv har presidenten ikke kommentert påstandene ennå. Meisan Rowhani, som jobber nær presidenten, sier imidlertid at Ahmadinejad nylig ble spurt om han deltok under ambassadestormingen. Presidenten skal ha svart:

- Nei. Jeg trodde at hvis vi gjorde det, så ville verden spise oss.

Abbas Abdi var en av lederne for gisselaksjonen. Han sier at den nyvalgte presidenten ikke deltok.

Til sammen 52 gisler ble holdt fanget i ambassaden i Teheran under den dramatiske perioden som førte til isfront mellom USA og Iran. Det var militærstudenter som tok seg inn i ambassaden. Til sammen skal rundt 500 iranske studenter ha deltatt i aksjonen, men tallene er usikre.

«Svært ond»

To av de tidligere gislene sier at den nyvalgte presidenten var til stede mens de selv ble forhørt mens de var fanger.

- Jeg kan garantere at han ikke bare var til stede, han var til stede under mitt eget forhør, sier Roeder.

Daugherty jobbet for CIA da ambassaden ble okkupert. Han sier at Mahmoud Ahmadinejad åpenbart var en av lederne bak aksjonen.

- Måten han opptrådte på, viste at han var eldre, han ga ordre, han var helt sikkert en av lederne.

Sharer sier at den nyvalgte presidenten var en av de mest ytterliggående i løpet av de 444 dagene.

- Han var svært ond.

På spørsmål om han er sikker i sin sak på at presidenten deltok, sier Sharer:

- Jeg har ingen form for tvil.

En ekspert på hukommelse advarer mot å stole på hukommelsen rundt episoder som skjedde for lenge siden. Hun sier at folk som diskuterer med hverandre, kan styrke hverandres feilaktige minner.

- 25 år er svært lang tid, sier psykolog Elizabeth Loftus ved universitetet i California.

SEIER:</B> Mahmoud Ahmadinejad har nettopp vunnet valget i Iran. Nå beskyldes han for å ha deltatt under ambassadeokkupasjonen i 1979.
GISSEL: I går kveld møtte William J. Daugherty pressen utenfor hjemmet sitt i Savannah i USA. Han er sikker på at den iranske presidenten var med under aksjonen.