Irans president kan ha jukset

Fersk undersøkelse styrker ryktene om massivt valgfusk.

VALGFUSK?: Den iranske President Mahmoud Ahmadinejad fikk 113 prosent flere stemmer under dette valget i Iran sammenlignet med i valget 2005. (AP Photo/Ben Curtis, File)
VALGFUSK?: Den iranske President Mahmoud Ahmadinejad fikk 113 prosent flere stemmer under dette valget i Iran sammenlignet med i valget 2005. (AP Photo/Ben Curtis, File)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| President Mahmoud Ahmadinejad fikk 113 prosent flere stemmer enn da han vant valget i Iran i 2005, ifølge en rapport utarbeidet av den uavhengige britiske forskningsinstitusjonen Chatham House.

I to tradisjonelt konservative provinser, Mazandaran og Yazd, ble det registrert en valgdeltakelse høyere enn hundre prosent, ifølge rapporten som er basert på stemmetall fra iranske myndigheter.

Massivt valgfusk
- Dette kan tyde på massivt valgfusk. Hvis de offisielle valgtallene stemmer, har valgdeltakelsen vært påfallende høye opp på et nivå som man nesten ikke har i noe land, sier Stein Tønnesson, direktør for Insitutt for fredsforskning (PRIO).

Undersøkelsen peker også på at Ahmadinejad fikk svært få stemmer fra folk på landsbygda i 2005, men at han fikk svært høy stemmeandel her i år.

«I utkantstrøk bor det flest stammefolk som pleier å stemme på kandidater av samme etnisitet som dem selv. Motkandidat Mehdi Karrubi hadde stor oppslutning i disse områdene i 2005. Men denne gangen har Ahmadinejad fått stemmer fra omtrent alle på landsbygda i tillegg til stemmer fra folk i mer urbane strøk. Han har til og med fått så å si samtlige stemmer fra distriktet der motkandidat Mehdi er fra», heter det i rapporten.

- Svært underlig
- Det er svært underlig at Ahmadinejad, som er perser, har fått et overveldende flertall i områder hvor det bor mennesker med andre etnisiteter, sier Tønnesson.

MISTENKER FUSK: Direktør i PRIO, Stein Tønnesson, mener rapporten kan tyde på massivt valgfusk. Foto: PRIO
MISTENKER FUSK: Direktør i PRIO, Stein Tønnesson, mener rapporten kan tyde på massivt valgfusk. Foto: PRIO Vis mer

Forskerne skriver at de ikke har funnet noen sammenheng mellom økt oppslutning i valget og flere stemmer til den sittende presidenten.

- Dette setter spørsmålstegn ved påstanden om at Ahmadinejad vant på grunn av den massive deltakelsen til en tidligere taus majoritet, skriver forskerne.

Berettiget mistanke
15. juni i år erklærte Irans øverste leder at Mahmoud Ahmadinejad var gjenvalgt til fire nye år som president. Etter den siste opptellingen hadde han - ble det opplyst - over 65 prosent av stemmene. Hans fremste motkandidat Mir Hossein Mousavi endte opp med rundt 30 prosent av stemmene og beskyldte deretter den sittende regjerningen for valgfusk.

- Rapporten tyder på at motkandidatene til Ahmadinejad er berettiget når de reiser spørsmål om det kan være valgfusk. Det har vært valgfusk i Iran tidligere, men ikke i så stor skala som denne rapporten typer på at det kan være, sier Tønnesson.