Irans president møtt med egg og skokasting

Ikke alle likte den historiske telefonsamtalen med Obama.

 OMDISKUTERT:  Nærmere 60 personer hadde lørdag samlet seg utenfor flyplassen Mehrabad i Teheran for å vise sin motstand mot Rouhani. «Død over Amerika», «Død over Israel» ropte de idet presidentens bilkolonne passerte. Foto: Scanpix.
OMDISKUTERT: Nærmere 60 personer hadde lørdag samlet seg utenfor flyplassen Mehrabad i Teheran for å vise sin motstand mot Rouhani. «Død over Amerika», «Død over Israel» ropte de idet presidentens bilkolonne passerte. Foto: Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forventede håndtrykket mellom Rouhani og USAs president Barack Obama under FNs hovedforsamling i New York uteble.

I stedet hadde de fredag en 15 minutter lang telefonsamtale, den første direkte kontakten mellom en iransk og en amerikansk president siden 1979. Det ble hyllet i flere iranske aviser, men for ihuga USA-motstandere ble den nye tilnærmingen vanskelig å svelge.

Stein, sko og egg Nærmere 60 personer hadde lørdag samlet seg utenfor flyplassen Mehrabad i Teheran for å vise sin motstand mot Rouhani. «Død over Amerika», «Død over Israel» ropte de idet presidentens bilkolonne passerte.

Bilene ble bombardert med egg og steiner. Også en sko ble kastet - noe som anses som en dyp fornærmelse - mot presidenten, som sto oppreist gjennom soltaket på bilen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rouhanis motstandere var imidlertid i mindretall. Mellom 200 og 300 mennesker hadde møtt fram for å vise sin støtte til presidenten. I den leiren var slagordet «Takk, Rouhani!».

Irans innflytelse Fra det politiske miljøet i Iran har det ennå ikke kommet så mange reaksjoner på den historiske telefonsamtalen. Men nyhetsbyrået Mehr siterer en parlamentariker som mener den viser Irans innflytelse internasjonalt.

- Denne telefonsamtalen viser at Irans stilling i verdenssamfunnet er av avgjørende betydning. At Amerikas president insisterer på å telefonsamtale, er et tegn på oppriktighet, sier Alaeddin Boroujerdi, som leder komiteen for nasjonal sikkerhet og utenrikssaker.

Telefonsamtalen fant sted like før Rouhani reiste fra New York, og ifølge den iranske presidenten var det USA som tok initiativet.

- I går, da vi gjorde oss klare til å dra til flyplassen, ringte de fra Det hvite hus og uttrykte vilje til å få i stand en telefonsamtale mellom den amerikanske presidenten om meg, sier Rouhani ifølge nyhetsbyrået Fars.

Dialog og diplomati Iran og USA har ikke hatt noen diplomatisk forbindelse siden iranske studenter holdt 52 amerikanere som gisler på USAs ambassade i Teheran i 1979.

 MINDRETALL:  Rouhanis motstandere var imidlertid i mindretall. Mellom 200 og 300 mennesker hadde møtt fram for å vise sin støtte til presidenten. I den leiren var slagordet «Takk, Rouhani!». Foto: Scanpix.
MINDRETALL: Rouhanis motstandere var imidlertid i mindretall. Mellom 200 og 300 mennesker hadde møtt fram for å vise sin støtte til presidenten. I den leiren var slagordet «Takk, Rouhani!». Foto: Scanpix. Vis mer

Men da Irans nyvalgte president Hassan Rouhani talte til FNs hovedforsamling denne uka, var hovedbudskapet moderasjon, dialog og rasjonalitet.

Tonen var helt annerledes enn hans kompromissløse og konfronterende forgjenger Mahmoud Ahmadinejad.

Den iranske valutaen rijal styrket seg mot dollaren med om lag 2 prosent etter fredagens telefonsamtale.

(NTB)

 FRA KONTORET:  Telefonsamtalen fant sted like før Rouhani reiste fra New York, og ifølge den iranske presidenten var det USA som tok initiativet. Foto: Scanpix.
FRA KONTORET: Telefonsamtalen fant sted like før Rouhani reiste fra New York, og ifølge den iranske presidenten var det USA som tok initiativet. Foto: Scanpix. Vis mer