Irans president sa nei til å møte Obama

Mente det ville være for komplisert.

REKKER UT HÅNDA: Irans president Hassan Rohani på FNs talerstol i natt.  EPA/Brendan McDermid / POOL Scanpix
REKKER UT HÅNDA: Irans president Hassan Rohani på FNs talerstol i natt. EPA/Brendan McDermid / POOL Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det oppsiktsvekkende opptrinnet skjedde i FN-hovedkvarteret i New York i natt.

Alkoholproblemer Iran har startet en massiv diplomatisk kampanje for å fjerne de økonomiske sanksjonene mot landet som er innført av USA og EU på grunn av Irans kontroversielle atomproduksjon.

Siden kampanjen for alvor startet for litt over ei uke siden har det vært spekulert i om Obama ville møte den nye iranske presidenten Hassan Rohani under FNs hovedforsamling denne uka. Barack Obama sa ja til et møte, men Rohani sa - til de aller flestes overraskelse - nei.

Rohanis nei til et møte ble angivelig begrunnet med at anledningen der Obama og Rohani skulle møtes var en mottakelse der det ble servert rød og hvit vin. Det skal ha blitt for mye for teologen Rohani, og var påskuddet han brukte for å si nei.

- Iranerne kom tilbake til oss, og det var klart at det var for komplisert for dem å gjøre det (møte Obama) på det nåværende tidspunkt, gitt deres egen prosess hjemme, sa en talsmann for Obama i natt.

Isfront USA og Iran har ikke hatt diplomatiske forbindelser siden den iranske revolusjonen i 1979. Under revolusjonen okkuperte Revolusjonsgarden den amerikanske ambassaden og tok alle ansatte som gisler. Gisselaksjonen, som varte i mange måneder, var trolig avgjørende for at at Jimmy Carter tapte presidentvalget mot Ronald Reagan i 1980, og den førte til en isfront mellom USA og Iran som har vart til denne dag.

Fronten har ikke blitt tint, blant annet fordi USA og resten av verden frykter at presteregimet i Iran prøver å utvikle atomvåpen i hemmelighet.

Da Rohani takket nei til å møte USAs president var det åpenbart at grunnen var at et slikt møte kan bli brukt mot ham av konservative hjemme i Iran.

I sin tale til FNs hovedforsamling i natt sa Rohani at fred er innen rekkevidde hvis ikke krigshissere har overtaket.

- Full åpenhet - Våre nasjonale interesser gjør det viktig for oss at vi fjerner alle rimelige bekymringer om Irans fredelige atomprogram. Iran er forberedt til straks å starte i resultatorienterte samtaler med en tidsfrist for å bygge gjensidig tillit og for å fjerne gjensidig usikkerhet, og ha full åpenhet, sa Rohani fra FNs talerstol.

Tonen var 180 grader forskjellig fra tonen til forgjengeren Mahmoud Akhadinejad, som brukte FNs talerstol for å fornekte Holocaust og forlange at staten Israel måtte fjernes fra kartet.

Rohani møtte imidlertid den franske presidenten Francois Hollande i FN i natt. Frankrike er også medlem av FNs sikkerhetsråd, og en like sterk kritiker av Irans forsøk på å unndra atomproduksjonen internasjonal kontroll som USA.

Forhandlinger USAs og Irans utenriksministre skal imidlertid møtes i FN denne uka. Det er også varslet at Rohani skal møte EUs ansvarlige for utenrikspolitikk, Catherine Ashton. I sin åpningstale til FNs hovedforsamling i går sa Barack Obama:

- Gitt president Rohanis uttalte forpliktelse til å komme til en avtale, instruerer jeg John Kerry til å fortsette sitt arbeid med den iranske regjeringen, i vårt samarbeid med Den europeiske union, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina, sa Obama.

Grunnen til at Iran nå vil ha en avtale med USA og Vesten er at de økonomiske sanksjonene mot Iran er i ferd med å knekke landets økonomi. Rohani ble valgt til president i juni på en plutselig bølge av krav om forandring, og opphevelse av sanksjonene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer