IRANS NYE ANSIKT : Hassan Rohani i FN i natt. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand Scanpix
IRANS NYE ANSIKT : Hassan Rohani i FN i natt. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand Scanpix Vis mer

Irans president vil tømme fengslene

Irans nyvalgte president sier han håper flere fanger i Iran vil bli satt fri. Nylig ble en kjent menneskerettsforkjemper og et titall andre politiske fanger løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): - Vi liker ikke å ha noen fengslet. Vi vil gjerne ha tomme fengsler, sa Hassan Rohani på et forum arrangert av to tenketanker i New York tirsdag.

Byttehandel
Rohani sier Iran nå har tatt et første steg på veien mot løslatelse av politiske fanger. Menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh, en av Irans mest profilerte politiske fanger, ble i forrige uke overraskede løslatt.

Fangeslippet er en del av president Rohanis diplomatiske tilnærming til USA og Vesten for å bli kvitt de lammende sanksjonene mot Iran på grunn av den omstridte atompolitikken. USAs og Irans utenriksministre møttes i FN i natt for å begynne arbeidet med å få en avtale om åpenhet og FN-inspeksjon av Irans atomproduksjon, i bytte med heving av sanksjonene.

Frie opposisjonelle
- Jeg slapp ut av fengselet i dag og er glad for det, men jeg er bekymret for mine venner som fortsatt er i fengsel, sa Sotoudeh til CNN på telefon fra hjemmet sitt i Teheran onsdag i forrige uke. Hun lovet å fortsette sitt arbeid for menneskerettighetene.

Et titall andre politiske fanger som ble arrestert under demokratidemonstrasjonene i 2009, ble løslatt sammen med henne.

Iranske myndigheter har også kunngjort benådning av 80 andre fanger, som ble dømt i forbindelse med demonstrasjonene i 2009.

Sotoudeh ble pågrepet i september 2010 og deretter dømt til elleve års fengsel for å ha spredt propaganda og for å ha konspirert for å skade statens sikkerhet. Dommen ble senere redusert til seks år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer