Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irans tidligere president nektes utreise

Skulle delta på konferanse om atomnedrustning i Japan, men nektes å forlate Iran.

NEKTES UTREISE: Mohammad Khatami
NEKTES UTREISE: Mohammad Khatami Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Mohammad Khatami skulle delta på en konferanse om atomnedrustning i Hiroshima, men nå har den tidligere presidenten i Iran trukket seg i siste liten. Grunnen skal være at han nektes utreise fra Iran, melder AP.

Khatami var president i landet fra 1997 til 2005 og regnes for å være blant de mest sentrale kritikerne av dagens regime.

Den iranske opposisjonen beskylder nåværende president Mahmoud Ahmadinejad for valgfusk i forbindelse med fjorårets presidentvalg.

Siden den gang er over 80 personer blitt drept i forbindelse med demonstrasjoner mot regimet. Flere hundre journalister, menneskerettsaktivister og opposisjonelle er blitt arrestert.

- Han ble informert av sikkerhetsstyrker at han har totalt utreiseforbud fra Iran, sier en kilde nær den tidligere presidenten til AP.

- Dialog viktig

En representant for konferansen bekrefter at de fikk en epost fra Khatamis kontor seint i går kveld. Der beklager han at han ikke får deltatt på konferansen og begrunner det med uventede endringer i sitt hjemland.

Svenske Ingvar Carlsson og canadiske Jean Chretien, begge tidligere statsministere, protesterer kraftig på reiseforbudet. De har skrevet et felles brev adressert til Ahmadinejad der de ber om at reiseforbudet oppheves.

- Internasjonal dialog og utveksling av erfaringer er helt essensielt i arbeidet med atomnedrustning. Det er spesielt alvorlig å nekte en mann som Khatami utreise siden Iran er et så viktig land i debatten, skriver de to tidligere statsministrene i en felles uttalelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!