Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irans vokterråd avviser omstridt hijab-reform

Et lovforslag i Iran som ville gi myndighetene større makt til å tvinge kvinner til å bære hijab, er blitt forkastet som grunnlovsstridig, melder statlige iranske medier.

SKAL SKJULE: Ifølge Irans islamistiske lovgiving skal kvinner bære hodeplagget hijab som skal dekke hode og hals og skjule hår. Kvinnen på bildet har på seg niqab. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKAL SKJULE: Ifølge Irans islamistiske lovgiving skal kvinner bære hodeplagget hijab som skal dekke hode og hals og skjule hår. Kvinnen på bildet har på seg niqab. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Irans islamistiske lovgiving skal kvinner bære hodeplagget hijab som skal dekke hode og hals og skjule hår.

Men stadig flere iranske kvinner tøyer påbudet og nøyer seg med å dekke hodet med tynt, gjennomsiktig slør. Mange velger også moderne, vestlige og gjerne tettsittende klær i stedet for chador, det tradisjonelle, svarte heldekkende ytterplagget.

Den praksisen har ført til sterk kritikk fra religiøse ledere og politikere, som mener klesreglene må strammes opp og etterleves. De har derfor fremmet et forslag om at myndighetene skal få større makt til å tvinge kvinner til å kle seg i hijab og chador.

Lovforslaget ble vedtatt av den iranske nasjonalforsamlingen i desember. Men det mektige Vokterrådet, som går gjennom all lovgiving i Iran, har avvist forslaget og sier det er i strid med grunnloven. Forslaget er nå sendt tilbake for å endres.

Lovforslaget ville, dersom det hadde blitt vedtatt, også ha pålagt arbeidsgivere å påse at deres kvinnelige arbeidstakere bar hijab.

Irans president Hassan Rouhani tok allerede i oktober avstand fra forslaget.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook