- Iransk atomforsker drept av Israel

Ikke bare diplomatisk kamp mot Irans atomprogram, hevder etterforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I slutten av januar døde en av Irans mest prisvinnende atomforskere, Ardeshir Hassanpour, under mystiske omstendigheter. Nå påstår etterforskere at forskeren ble drept av den israelske sikkerhetstjenesten Mossad.

En kilde i det private etterretningsbyrået Stratfor i USA hevder Mossad hadde siktet seg inn på Hassanpour i lengre tid, og at «veldig sterke bevis» indikerer at Israel sto bak dødsfallet, skriver The Sunday Times.

Israel har flere ganger truet med å hindre Irans omstridte atomprogram. Tidlig i januar kom det fram at Israel ønsket å bombe urananrikingsanlegget i Natanz, noe de senere tilbakeviste. Israels statsminister Ehud Olmert har hele tiden sagt at saken må behandles diplomatisk.

Ledende innen atomutvikling

Ifølge iranske Radio Farda, som er finansiert av USA, kom nyheten om Hassanpours død 21. januar. Det var om lag seks dager etter selve dødsfallet. Den foreløpige dødsårsaken er gassforgiftning, men det er ikke sikkert når og hvordan Hassanpour ble forgiftet.

Hassanpour skal ha spilt en nøkkelrolle innenfor iransk atomforskning, og vant blant annet landets største pris for militær forskning i 2004. I fjor vant han førsteprisen på Kharazmi internasjonale forskningsfestival i Iran.

Rett før han døde, jobbet Hassanpour på et atomanlegg i Isfahan der det ble produsert uran heksafluorid (UF6). Denne gassen er nødvendig for å anrike uran, og blir brukt på anlegget i Natanz, der det er mistanke om at det blir produsert atomvåpen.

Nylig ble det kjent at 3000 nye sentrifuger er blitt installert i Natanz, noe som gjør at Iran er enda ett skritt nærmere anriking av uran i en industriell målestokk.

JOBBET MED ANRIKINGSSTOFFER: På dette atomanlegget i Isfahan jobbet den forgiftede atomforskeren Ardashir Hassanpour med å utvikle uran heksafluorid, et stoff som produserer drivstoff for atomreaktorer. Foto: Reuters/Scanpix
JOBBET MED ANRIKINGSSTOFFER: På dette atomanlegget i Isfahan jobbet den forgiftede atomforskeren Ardashir Hassanpour med å utvikle uran heksafluorid, et stoff som produserer drivstoff for atomreaktorer. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Israel og USA hardest ut

Lille julaften i fjor vedtok FNs sikkerhetsråd å innføre sanksjoner mot Iran, for å få en stopp på landets atomprogram. Spesielt Israel og USA har etterlyst hardere sanksjoner, men har hele tiden hevdet at de ikke vil bruke militære midler for å hindre Irans atomprogram.

De siste ukene har USA kraftig skjerpet retorikken mot Iran, og har sendt et hangarskip til Persiabukta, noe som har forsterket spekulasjonene om at et militært angrep mot Iran kan være i emning. Dette har USA igjen avvist.