- Iransk atomforsker drept av Israel

Ikke bare diplomatisk kamp mot Irans atomprogram, hevder etterforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I slutten av januar døde en av Irans mest prisvinnende atomforskere, Ardeshir Hassanpour, under mystiske omstendigheter. Nå påstår etterforskere at forskeren ble drept av den israelske sikkerhetstjenesten Mossad.

En kilde i det private etterretningsbyrået Stratfor i USA hevder Mossad hadde siktet seg inn på Hassanpour i lengre tid, og at «veldig sterke bevis» indikerer at Israel sto bak dødsfallet, skriver The Sunday Times.

Israel har flere ganger truet med å hindre Irans omstridte atomprogram. Tidlig i januar kom det fram at Israel ønsket å bombe urananrikingsanlegget i Natanz, noe de senere tilbakeviste. Israels statsminister Ehud Olmert har hele tiden sagt at saken må behandles diplomatisk.

Ledende innen atomutvikling

Ifølge iranske Radio Farda, som er finansiert av USA, kom nyheten om Hassanpours død 21. januar. Det var om lag seks dager etter selve dødsfallet. Den foreløpige dødsårsaken er gassforgiftning, men det er ikke sikkert når og hvordan Hassanpour ble forgiftet.

Hassanpour skal ha spilt en nøkkelrolle innenfor iransk atomforskning, og vant blant annet landets største pris for militær forskning i 2004. I fjor vant han førsteprisen på Kharazmi internasjonale forskningsfestival i Iran.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer