PRESSEKONFERANSE I NATT:  Presidentene Obama og Sarkozy varsler snarlige aksjoner mot Iran etter samtaler i Det hvite hus. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
PRESSEKONFERANSE I NATT: Presidentene Obama og Sarkozy varsler snarlige aksjoner mot Iran etter samtaler i Det hvite hus. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Iransk atomforsker hoppet av til USA

I natt varslet Obama og Sarkozy sanksjoner mot Iran. - Vi snakker om uker, ikke måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Bare timer etter at ABC News blåste nyheten i går kveld amerikansk tid om at en prisbelønnet iransk atomfysiker har hoppet av til USA, varslet president Barack Obama og hans franske kollega Nicolas Sarkozy at de jobber med snarlige, internasjonale sanksjoner mot Iran og landets atomprogram.

- Vi snakker om uker, ikke måneder, sa Obama og Sarkozy på en hastepressekonferanse i Det hvite hus, der de to presidentene hadde «private samtaler» om internasjonale spørsmål.

PilgrimsreiseDet var under en pilgrimsreise til Mekka og Saudi-Arabia i juni i fjor at den iranske atomfysikeren Sharam Amiri forsvant.
Forskeren, som er tidlig i 30-årene, jobbet ved Malek Ashtar-universitetet i Teheran da han forsvant.

Dette universitetet er ifølge nyhetsbyrået AP tett knyttet opp mot den innerste kjerne av de regjerende myndigheter i Iran.

En iransk nettside opplyste i forbindelse med Amiris forsvinning i fjor at han hadde jobbet på det kontroversielle anrikingsanlegget i Qom like før han ble borte i Saudi-Arabia.

Og i september i fjor hevdet president Barack Obama at USA, Storbritannia og Frankrike hadde skaffet bevis for at Iran hadde utviklet teknikk nettopp i Qom, som hadde brakt landet flere steg nærmere sine egne atombomber.

- Et kuppCIA-kilder sier til ABCNews at amerikansk etterretning har gjort et «etterretningskupp».

Allerede i oktober i fjor beskyldte Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki USA for å ha kidnappet den sentrale atomforskeren.
Men først nå har det kommet opplysninger om hva som har skjedd med Amiri.

 MILITÆRT SENTRUM:  Rakettutskyting utenfor shiamuslimenes hellige by Qom - i 2006. Det er her Iran utvikler atomvåpen, mener blant andre presidentene Obama og Sarkozy å vite. FOTO: AFP/SCANPIX.
MILITÆRT SENTRUM: Rakettutskyting utenfor shiamuslimenes hellige by Qom - i 2006. Det er her Iran utvikler atomvåpen, mener blant andre presidentene Obama og Sarkozy å vite. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer