<strong>GJENFORENT:</strong> Shahram Amiri ble gjenforent med sin familie natt til torsdag etter å ha vært borte i ett år. Den iranske atomforskeren hevder han ble bortført av amerikanske CIA-agenter. Det nekter USA for. Foto: ATTA KENARE/Scanpix
GJENFORENT: Shahram Amiri ble gjenforent med sin familie natt til torsdag etter å ha vært borte i ett år. Den iranske atomforskeren hevder han ble bortført av amerikanske CIA-agenter. Det nekter USA for. Foto: ATTA KENARE/Scanpix Vis mer

- Iransk atomforsker var informant for USA i lang tid

Det skriver avisen The New York Times i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Den iranske atomforskeren som hevder han var bortført av CIA, var informant for amerikanske myndigheter i lang tid, skriver The New York Times.

Shahram Amiri, som kom hjem til Teheran tidlig torsdag morgen, sa han ble presset til å lyve om Irans atomprogram.

USA har hele tiden nektet for å ha bortført Amiri, og en kilde i Washington uttalte tirsdag at forskeren fikk utbetalt fem millioner dollar av CIA for å røpe informasjon om hjemlandet.

Forskeren skal ha fortalt amerikansk etterretningstjeneste detaljer om hvordan et universitet i Teheran ble hovedkvarteret for Irans atomprogram, skriver New York-avisen.

Vesentlig informasjon
Amiri skal ha kommet med ny og vesentlig informasjon om atomprogrammet. Ifølge den offisielle kilden reiste Amiri, mens han jobbet som informant for USA, til Saudi-Arabia. Slik fikk den amerikanske etterretningstjenesten sendt forskeren fra Iran til USA.

Ifølge avisen skal Amiri ha slått seg ned i Arizona, men det er uklart om han prøvde å få med seg kona og sønnen.

- Bortført og dopet ned Viseutenriksminister i Iran, Hassan Ghashghavi, sier til den iranske avisen Teheran Times at det ikke er usannsynlig at landet vil saksøke USA for skader etter den dårlige behandlingen Amiri har fått.

I et TV-intervju i Iran sier Amiri at han ble bortført av tre persisk-språklige menn mens han var på reise i Saudi-Arabia i fjor. Ifølge forskeren skal han ha blitt ført inn i en hvit varebil og dopet ned. Han våknet først når han var om bord i et militærfly på vei til USA, sier han.

- Det psykiske presset var hundre ganger verre enn det fysiske presset som avhørene normalt påførte meg, sier atomforskeren og legger til at han ble tvunget til å si at han hadde en bærbar datamaskin og dokumenter som viste at Iran prøvde å utvikle atomvåpen.

På en pressekonferanse i Teheran torsdag morgen sa han følgende:

- Amerikanerne ville at jeg skulle si at jeg hoppet av til USA av egen fri vilje. De ville bruke meg til å avsløre falsk informasjon om Irans kjernefysiske arbeid.

- Jeg er en enkel forsker som jobber på et universitet som er åpent for alle, og det ikke noe hemmelig som skjer der.
(NTB)

<strong>TILBAKE I IRAN:</strong> Shahram Amiri viste V-tegnet da han landet i Teheran tidlig torsdag morgen. Foto: REUTERS / Raheb Homavandi / SCANPIX
TILBAKE I IRAN: Shahram Amiri viste V-tegnet da han landet i Teheran tidlig torsdag morgen. Foto: REUTERS / Raheb Homavandi / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer