Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iransk avhopper har fått politisk asyl i Norge

Hevder han ble truet til å fortsette i sin ambassadestilling.

VAKTE INTERNASJONAL OPPSIKT: Den tidligere iranske konsulen Mohammed Heydari sa i desember opp sin stilling ved den iranske ambassaden i Norge. Hans systemkritiske uttalelser og støtte til den grønne bevegelsen i hjemmelandet har ført til at hans sak har fått oppmerksomhet langt utover Norges grenser. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
VAKTE INTERNASJONAL OPPSIKT: Den tidligere iranske konsulen Mohammed Heydari sa i desember opp sin stilling ved den iranske ambassaden i Norge. Hans systemkritiske uttalelser og støtte til den grønne bevegelsen i hjemmelandet har ført til at hans sak har fått oppmerksomhet langt utover Norges grenser. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den iranske toppdiplomaten Mohammed Reza Heydari har fått innvilget politisk asyl i Norge.

Hoppet av Heydari jobbet som konsul ved den iranske ambassaden i Norge fram til årsskifte da han valgte å si opp sin stilling i protest mot brudd på menneskerettigheter og undertrykkelse i landet.

I et intervju med Dagbladet fortalte diplomaten at de iranske myndighetene nektet å godta hans avskjedssøknad.

Ifølge hans beretning ble han forsøkt både truet og lokket til å trekke sin oppsigelse og de regimekritiske uttalelsene om de sittende styresmaktene i Iran.

Rask saksbehandlingI går kveld fikk Heydari og familien et positivt svar på sin asylsøknad, ifølge talsmann for Norsk-Iransk Støttekomité, Saki Rahman.

- Vi ba om, og har fått veldig rask behandling av UDI. Det er vi veldig, veldig glad for, sier Rahman til Dagbladet i ettermiddag.

UDI bekrefter at Heydari har fått asyl.

- Alle forhold var godt opplyst, derfor var det mulig å raskt ta stilling til saken, sier kommunikasjonsdirektør Bente Engesland i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NTB.

Støtter de grønneHeydari planlegger å bruke Norge som base for sitt arbeid med å belyse situasjonen i Iran.

- Vi har fått henvendelser fra både myndigheter og iranske samfunn i mange land vil gjerne ha besøk av ham, forklarer Rahman.

Ekskonsulen ønsker å sette fokus på de omfattende brudd på menneskerettigheter i landet.

- Jeg vil kjempe for løslatelse av alle politiske fanger, for forsvar av kvinnens rettigheter og for et fritt Iran, skriver han selv i offisiell uttalelse.

Får oppfølging av politietEn rekke store, internasjonale medier har fulgt Heydari etter at han hoppet av. Det har også skapt mye oppstyr hos de iranske myndighetene, ifølge Rahman.

- Vi vet at den iranske etterretningstjenesten både i Norge og i Iran har forsøkt å spre mange rykter om ham. Både at han har blitt kastet ut av Norge og at han har trukket tilbake sine uttalelser. Det stemmer over hodet ikke.

Dagbladet har de siste ukene fått flere tips om at diplomaten og hans nærmeste har blitt utvist fra Norge.

Familien får i dag tett oppfølging av politiet med tanke på sikkerhet.

- Dette kan jeg ikke kommentere, men både Heydari og familien er trygge i Norge. Politiet ivaretar deres sikkerhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!