Iransk-britisk kvinne fengslet fordi hun ville se volleyballkamp

Sitter i beryktet fengsel.

FENGSLET:  Ghoncheh Ghavami skal i sommer angivelig ha sittet i isolat. Den irank-britiske kvinnen er fengslet etter at hun i juni forsøkte å komme seg inn på en stadion der det iranske herrelandslaget i volleyball spilte kamp. Foto: Free Ghoncheh Ghavami, Facebook
FENGSLET: Ghoncheh Ghavami skal i sommer angivelig ha sittet i isolat. Den irank-britiske kvinnen er fengslet etter at hun i juni forsøkte å komme seg inn på en stadion der det iranske herrelandslaget i volleyball spilte kamp. Foto: Free Ghoncheh Ghavami, Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En kvinne har blitt holdt to måneder i fengsel i Iran for å ha forsøkt å se en volleyballkamp for menn.

25 år gamle Ghoncheh Ghavami ble arrestert sammen med andre kvinner, da de sammen forsøkte å komme seg inn på stadion der det iranske landslaget spilte kamp mot Italia 20. juni i år.

Hendelsen tolkes som en aktivistisk handling fra kvinnene, som i Iran ikke har lov til å se sportsoppgjør for menn.

Flere internajonale medier rapporterer om saken. Ifølge den britiske avisa The Independent ble kvinnen først løslatt fra varetekt, men da hun var på oppholdsstedet sitt og samlet eiendelene sine noen dager senere, ble hun igjen arrestert.

- Holdt i islolat Nå skal hun sitte i det beryktede Evin-fengselet nord for hovedstaden Teheran, som er kjent for å ha journalister og politiske fanger bak murene.

The Independent skriver også at kvinnens bror, Iman Ghavami, har fortalt at søsteren ringte gråtkvalt etter 41 dager, og fortalte at hun hadde vært holdt i isolat.

Ghoncheh Ghavami blir omtalt som en «spirende advokat» med utdanning fra London. Hun har både iransk og britisk statsborgerskap.

Nå er en Facebook-kampanje satt i gang for å legge press på myndighetene i Iran. Så langt har nær 14 000 personer meldt seg inn i gruppa, som oppfordrer til å fortsette protester under volleyballkamper.

«Utuktig adferd» Forbudet mot at kvinner kan se sportsoppgjør for menn ble innført etter den iranske revolusjonen i 1979. Ifølge The Indendent har forbudet vært løftet under «spesielle omstendigheter», men såkalte hauker i systemet har imidlertid stått fast på at forbudet er nødvendig for å forhindre «utuktig adferd».

Det er ikke første gang at kvinnelige aktivister bryter barrierer for å vise sin motstand mot loven. I november 1997, da Australia gjestet Teheran i en VM-kvalifiseringskamp i fotball, brøt tusenvis av kvinner seg inn på stadion. Etter kampen feiret menn og kvinner seieren - og VM-avansementet - sammen i Teherans gater.

Hendelsen har i etterkant blitt omtalt som «fotballrevolusjonen», og mange lignenede episoder har forekommet i etterkant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer