Iransk-britiske Ghoncheh (25) ville se volleyballkamp i Iran: Nå har hun fått dommen

Må sone i fengsel etter å ha spredd «antiregime-propaganda»

I IRANSK FENGSEL Bildet skal være tatt i London i 2012 og publisert av Free Ghoncheh - en Facebook-kampanje som har rettet oppmerksomhet rundt fengslingen av den iransk-britiske kvinnen som nå er dømt til fengsel etter å forsøkt å ta seg inn på en volleyballkamp.  Foto: AP Photo/Free Ghoncheh Campaign
I IRANSK FENGSEL Bildet skal være tatt i London i 2012 og publisert av Free Ghoncheh - en Facebook-kampanje som har rettet oppmerksomhet rundt fengslingen av den iransk-britiske kvinnen som nå er dømt til fengsel etter å forsøkt å ta seg inn på en volleyballkamp. Foto: AP Photo/Free Ghoncheh CampaignVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet omtalte tidligere i høst saken om den iransk-britiske aktivisten Ghoncheh Ghavami som ulovlig tok seg inn på en volleyballkamp i Teheran mellom Iran og Italia.

Hendelsen skjedde 20. juni i år, og tolkes som en aktivistisk handling. 

I Iran har ikke kvinner lov til å overvære volleyballkamper for menn, på samme måte som menn ikke har lov til å være til stede på flere arrangementer innen sport og kultur der kvinner opptrer.

Dømt til fengsel Da Ghavami forsøkte å ta seg inn på volleyballkampen, noe hun gjorde sammen med flere andre kvinner, ble hun angivelig plassert i isolat, ifølge hennes bror som skal ha snakket med henne i telefonen. 

Nå har hun fått dommen: ett år i fengsel, skriver flere internasjonale medier, blant dem BBC. Årsaken er at hun har «spredd antiregime-propaganda», opplyser Alizadeh Tabatabaie, som er kvinnens advokat. 

Ghoncheh Ghavami har både iransk og britisk statsborgerskap. Hun blir omtalt som en «spirende advokat» med utdanning fra London. 

I en Facebook-kampanje med hensikt å legge press på myndighetene i Iran har så langt over 23 000 personer meldt seg inn. Gruppa oppfordrer til å fortsette protester under kamper i volleyball - en sport som er svært populær i Iran. 

Amnesty International har beskrevet Ghavami, som er fra Shepherds Bush i Vest-London, som en samvittighetsfange, og har bedt om at hun løslates umiddelbart. Mer enn 700.000 mennesker har signert en underskriftskampanje på internett som har oppfordret myndighetene i Iran til å slippe henne fri. 

«Utuktig adferd» Iranske myndigheter har hevdet at kvinner trenger beskyttelse mot «utuktig atferd» av mannlige fans. Derfor får de ikke se sportsarrangementer med menn. 

Forbudet mot at kvinner kan overvære slike arrangementer ble innført etter den iranske revolusjonen i 1979. Ifølge The Indendent har forbudet vært løftet under «spesielle omstendigheter», men såkalte hauker i systemet har imidlertid stått fast på at forbudet er nødvendig for å forhindre, ja nettopp, utuktig adferd. 

Hendelsen med den iransk-britiske kvinnen er langt fra unik. Det er nemlig ikke første gang at kvinnelige aktivister bryter barrierer for å vise sin motstand mot loven. I november 1997, da Australia gjestet Teheran i en VM-kvalifiseringskamp i fotball, brøt tusenvis av kvinner seg inn på stadion. Etter kampen feiret menn og kvinner seieren - og VM-avansementet - sammen i Teherans gater. 

Hendelsen har i etterkant blitt omtalt som «fotballrevolusjonen», og mange lignende episoder har forekommet i etterkant. 


Opptrer sammen Det er ikke alltid lett å forstå hva som er lov i Iran, ikke lov, og hvorfor. Iran har et pulserende kulturliv der menn og kvinner opptrer sammen i blant annet filmindustrien. En rekke videoer på Youtube, som denne, viser Tehrans gamle og ærverdige symfoniorkester. Orkesteret er det største og viktigste konserthall-ensemblet I Iran, og har menn og kvinner sammen på scenen. 

Men orkesteret, som gjennom 80 år har overlevd kupp, krig og revolusjon, har også blitt mistenkeliggjort av konservative, skriver The Guardian.

Negativ oppmerksomhet Irans president Hassan Rouhani har i helga hatt Norges utenriksminister Børge Brende på besøk. Brende har tatt opp menneskerettighetssituasjonen i landet med den moderate presidenten som lovet et «borgerrettscharter» da han ble valgt i fjor. 

Dommen mot Ghoncheh Ghavami kommer nå på toppen av mye negativ oppmerksomhet i internasjonale medier knyttet til menneskerettighetssituasjonen i Iran. 

En rekke henrettelser har vært gjennomført i Iran denne høsten. Den mest omtalte saken er om Reyhaneh Jabbari (26) som innrømmet å ha drept den tidligere etterretnings-arbeideren Abdolali Sarbandi i Iran i 2007. Hun hevdet hun handlet i selvforsvar etter å ha blitt forsøkt voldtatt, men ble i forrige uke henrettet.

Mer enn 250 mennesker er henrettet i landet så langt i år. 

STRENGE LOVER:  Bildet skal være fra den iranske byen Esfahan mens Ghoncheh Ghavami fortsatt var en fri kvinne. Nå må hun sone i fengsel. Foto: (AP Photo/Free Ghoncheh Campaign)
STRENGE LOVER: Bildet skal være fra den iranske byen Esfahan mens Ghoncheh Ghavami fortsatt var en fri kvinne. Nå må hun sone i fengsel. Foto: (AP Photo/Free Ghoncheh Campaign) Vis mer