Iransk diplomat har hoppet av

En høytstående diplomat ved den iranske ambassaden har hoppet av og søkt asyl i Norge. Han lever nå i skjul med familien.

HOPPET AV: Den høytstående diplomaten jobbet ved Irans ambassade i Drammensveien 88 i en årrekke, fram til han hoppet av i desember.  Foto: Eirik Helland Urke
HOPPET AV: Den høytstående diplomaten jobbet ved Irans ambassade i Drammensveien 88 i en årrekke, fram til han hoppet av i desember. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige gang en iransk diplomat hoppet av i Norge skapte det diplomatisk krise mellom Norge og Iran.

Diplomaten, som nå har hoppet av, har vært ansatt ved den Iranske ambassaden i Drammensveien 88 i flere år.

I desember valgte han å forlate sin stilling og søke asyl i Norge.

Mannen som representerer diplomaten, advokatfulmektig Jørgen Løvdal, sier at den tidligere diplomaten ikke ønsker å si noe om hvorfor han hoppet av.

- Han ønsker å være anonym av hensyn til seg selv og egen familie. Han ønsker ikke å si noe om bakgrunnen for hvorfor han har søkt asyl, eller omstendighetene rundt det, sier Løvdal til Dagbladet.

Lever i skjul Den tidligere diplomaten og hans familie har siden årsskiftet leved i skjul i Norge.

- Han er bekymret for sin egen framtid, sier Løvdal til Dagbladet.

Den tidligere diplomaten og hans familie venter nå på vedtak fra UDI.

- Basert på sakens omstendigheter ba vi om prioritert behandling hos UDI, men det fikk vi ikke medhold i. Saken behandles dermed etter ordinær prosedyre, sier Løvdal.

PST orientert Etter det Dagbladet erfarer er både Politietis sikkerhetstjeneste (PST) og Politiets Utlendingsenhet (PU) orientert om situasjonen.

- Vi kan aldri uttale oss om personer som søker asyl av personvernhensyn, sier informasjonsrådgiver i PU, Linda Hafstad til Dagbladet.

HOPPET AV I 2009: Den tidligere konsulen ved den Iranske ambassaden i Oslo, Mohammed Heydari sa i desember 2009 opp sin stilling. Han fikk senere innvilget asyl i Norge. Foto: Espen Røst / Dagbladet
HOPPET AV I 2009: Den tidligere konsulen ved den Iranske ambassaden i Oslo, Mohammed Heydari sa i desember 2009 opp sin stilling. Han fikk senere innvilget asyl i Norge. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

PST ønsker heller ikke å kommentere saken. Det samme gjelder Utenriksdepartementet:

- Vi kan ikke kommentere verken denne eller andre saker om diplomater som forlater sine poster, sier pressevakt Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Dagbladet har ringt den iranske ambassaden med spørsmål om avhopperen. Den personen vi da får snakke med, som omtaler seg som ambassadørens sekretær, ønsker ikke å kommentere saken. 

Flere avhoppere De siste årene har to andre iranske diplomater hoppet av og søkt asyl i Norge.

I desember 2009 sa den iranske konsulen Mohammed Reza Heydari opp sin stilling ved den iranske ambassaden i Norge.

Han fikk i 2010 innvilget asyl i Norge, sammen med sin kone og sine to barn.

Heydari hevdet i 2010 at han ble forsøkt både overtalt og presset til å fortsette sitt arbeid ved ambassaden eller returnere til Iran.

- Jeg ble lovet alt jeg ønsker meg, bare jeg drar tilbake til Iran og holder en pressekonferanse der jeg trekker tilbake mine uttalelser. Jeg har mistet alt jeg eier i Iran, de har tatt passet mitt og min familie hjemme har allerede hatt besøk av Basij-militsen, men jeg har valgt min vei og kan ikke gi meg, sa han til Dagbladet.

Diplomatisk krise At avhopperen fikk asyl i Norge skapte en diplomatisk krise mellom Norge og Iran.

Ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet ble den norske ambassadøren i Teheran innkalt til et møte i det iranske utenriksdepartementet i slutten av februar 2010.

Der fikk ambassadør Roald Næss overlevert et brev der Iran protesterer mot at Heydari fikk innvilget asyl i  Norge.

HOPPET AV I 2010: Diplomaten Farzad Farhangian ved den iranske ambassaden i Brüssel, hoppet av i 2010 og søkte politisk asyl i Norge. Han sa at han følte seg truet på livet og var bekymret for sikkerheten til dem som slutter seg til den iranske opposisjonen. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
HOPPET AV I 2010: Diplomaten Farzad Farhangian ved den iranske ambassaden i Brüssel, hoppet av i 2010 og søkte politisk asyl i Norge. Han sa at han følte seg truet på livet og var bekymret for sikkerheten til dem som slutter seg til den iranske opposisjonen. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Den iranske utenriksdepartementet krevde også at en norsk diplomat forlot Iran.

Kravet vakte sterke reaksjoner fra norsk side.

Avhopper fra Brüssel Senere samme år hoppet diplomaten Farzad Farhangian av fra diplomatjobben ved den iranske ambassaden i Brüssel. Han søkte deretter asyl i Norge.

Mannens advokat, Arild Humlen, sa at hans klient valgte å søke asyl i Norge av sikkerhetsgrunner. Ifølge advokaten valgte han Norge fordi han oppfatter det som et land hvor han kan oppnå tilstrekkelig trygghet.

HOPPET AV: Den iranske diplomaten holder seg nå skjult i Norge.
HOPPET AV: Den iranske diplomaten holder seg nå skjult i Norge. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer