GJENFORENT: Shahram Amiri ble gjenforent med sin familie natt til torsdag etter å ha vært borte i ett år. Den iranske atomforskeren hevder han ble bortført av amerikanske CIA-agenter. Det nekter USA for. Foto: ATTA KENARE/Scanpix
GJENFORENT: Shahram Amiri ble gjenforent med sin familie natt til torsdag etter å ha vært borte i ett år. Den iranske atomforskeren hevder han ble bortført av amerikanske CIA-agenter. Det nekter USA for. Foto: ATTA KENARE/Scanpix Vis mer

- Iransk forsker fikk 5 millioner dollar av CIA

Sier han ikke har hatt noe å gjøre med Irans atomprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Den iranske forskeren som hevder han ble kidnappet av CIA-agenter i fjor, sier han ikke har hatt noe å gjøre med Irans atomprogram. Men han fikk millioner for informasjon i USA, skriver en amerikansk avis.

- Jeg var et verktøy som den amerikanske regjeringen brukte for å skape politisk press. Jeg har ikke drevet noe kjernefysisk forskning, sa Shahram Amiri da han kom tilbake til hjemlandet natt til torsdag.

Han la til at han har vært ansatt ved et universitet hvor det ikke pågår noe hemmelig arbeid.

Informasjon Men forskeren mottok over 5 millioner dollar fra CIA for å forsyne dem med informasjon, skrev avisen The Washington Post torsdag og siterte ikke navngitte kilder i Washington.

- Vi har informasjonen hans, og iranerne har ham, sier en av kildene.

Shahram Amiri vil ikke bli avkrevd pengene, men han vil sannsynligvis få et problem med å få tilgang til midlene på grunn av de økonomiske sanksjonene mot Iran, skriver nyhetsbyrået DPA.

V-tegn Amiri viste V-tegnet da han klemte kona og sønnen sin på flyplassen i den iranske hovedstaden Teheran torsdag. Han kom til byen med et fly fra Doha i Qatar, ifølge iranske tjenestemenn.

- Amerikanerne ville at jeg skulle si at jeg hoppet av til USA av egen fri vilje. De ville bruke meg til å avsløre falsk informasjon om Irans kjernefysiske arbeid, sa forskeren på en kort pressekonferanse.

- Jeg er en enkel forsker som jobber på et universitet som er åpent for alle, og det ikke noe hemmelig som skjer der.

USA benekter Både iranske myndigheter og Amiri selv hevder han ble bortført av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA i fjor. De to første månedene i fangenskap ble han utsatt rå psykisk og fysisk tortur, hevdet Amiri torsdag.

Tidligere denne uken dukket han opp i Washington, men amerikanske myndigheter hevder forskeren har oppholdt seg frivillig i USA.

Opptak De siste dagene er det blitt offentliggjort flere videoopptak som skal være av Amiri, men det er ikke endelig bekreftet om alle er ekte. På opptakene sier Amiri angivelig både at han har vært holdt fanget og at han har oppholdt seg i USA som student.

Personen på opptakene hevder også at han er blitt torturert i fangenskap, og at israelere var til stede under avhørene. Videre forteller han at væpnede agenter kidnappet ham i Saudi-Arabia på en pilegrimsreise i fjor.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer