Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iransk general håner Trump:
- Han snakker som de gjør på nattklubber og spillebuler

Krigshissingen mellom Iran og USA fortsetter.

HÅNER TRUMP: General Qassem Soleimani har lite til overs for Donald Trumps harde utfall mot Iran. Foto: AFP PHOTO / KHAMENEI.IR / NTB scanpix
HÅNER TRUMP: General Qassem Soleimani har lite til overs for Donald Trumps harde utfall mot Iran. Foto: AFP PHOTO / KHAMENEI.IR / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært et svært anspent forhold mellom USA og Iran den siste uka, sparket i gang av den iranske presidenten Hassan Rouhanis uttalelser i helga.

«Vær forsiktig»

Han åpnet riktignok for muligheten for fred med USA, men kom samtidig med en kraftig advarsel.

- USA bør vite at fred med Iran er alle freders mor, og at krig med Iran er alle krigers mor, sa Rouhani.

Trumps svarte på utspillet på Twitter, med store bokstaver.

«Til Irans president Rouhani: ALDRI, ALDRI TRUE USA IGJEN ELLERS VIL DU LIDE KONSEKVENSER FÅ I HISTORIEN NOEN GANG HAR LIDD. VI ER IKKE LENGER ET LAND SOM VIL TOLERERE DINE VANVITTIGE ORD OM VOLD & DØD. VÆR FORSIKTIG!», skriver Trump på Twitter.

«FRED GJENNOM STYRKE», følger han opp.

To dager seinere, under et møte med amerikanske veteraner, sa Trump riktignok at han er «klar til å gjøre en avtale» med Iran.

- Vi er klare

Men ballen er på ingen måte lagt død, og nå melder den iranske generalen Qassem Soleimani, som leder iranske Revolusjosgarden, seg på det retoriske sverdslaget mellom de to nasjonene, skriver BBC.

- Som soldat er det min plikt å svare på dine trusler. Snakk til meg, og ikke til presidenten. Det er under vår presidents verdighet å svare deg, sier Soleimani, og fortsetter:

- Vi er nær deg, der du ikke engang kan forestille deg. Kom. Vi er klare. Dersom du starter en krig, så vil vi ende den. Du vet at en krig vil ødelegge alt du eier.

Soleimani anklager samtidig Trump for å snakke som de gjør på «nattklubber og i spillebuler».

Trakk USA fra avtale

Forholdene mellom de to landene fikk seg en knekk da Trump i mai trakk USA fra Iran-avtalen. Avtalen ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU og gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

Som en del av avtalen forpliktet Iran seg til å begrense sin anrikning av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått.

Forrige måned krevde amerikanske myndigheter at flere land må kutte all oljeimport fra Iran innen 1. november, for å ikke bli utsatt for «sterke sanksjoner» fra USA.

Rouhani advarer mot et slikt tiltak:

- Ikke lek med løvens hale, Trump. Dette vil bare føre til noe du vil angre på, sa han søndag.

Advarsel

Etter at Trump med store bokstaver hamret ut sin vrede over Iran på Twitter, svarte også Irans utenriksminister, Javad Mohammad Zarif.

Også han hintet til at han er lite imponert over Trumps fargerike språk, samtidig som han hadde følgende advarsel.

- Verden hørte enda tøffere skryt for noen måneder siden. Og iranerne har hørt dette - om enn mer sivilisert - i 40 år. Vi har eksistert i tusener av år og sett imperier falle, inkludert vårt eget, som varte lenger enn enkelte nasjoner har eksistert. VÆRT FORSIKTIG! skrev Zarif.