Iransk «jordskjelv-overlevende» var svindler

En iransk mann som hevdet han overlevde åtte døgn i ruinene etter et jordskjelv, innrømmet tirsdag at han løy i hop hele historien. Godtroende nyhetsorganisasjoner verden over bet på historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant redaksjonene som gikk i vannet, var det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA. Byrået meldte tirsdag morgen at Ahmad Habibzadeh ble gravd fram fra huset sitt en uke etter jordskjelvet i det sørøstlige Iran og ble sendt rett til sykehus.

Men legene oppdaget raskt at det dreide seg om lureri.

- Han hadde ingen symptomer på uttørking, han hadde ikke et eneste skrubbsår, han var til og med plettfritt kledd, sa legen Mansoor Asnaashari ved sykehuset i byen Zarand til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

- Han er en rusmisbruker og en løgner, tilføyde Asnaashari. Den iranske legen forklarte at Habibzadeh misbruker medisiner, og at han utga seg for å være overlevende etter jordskjelvet i håp om at legene skulle gi ham morfin.

Ifølge dr. Asnaashari har svært mange svindlere kommet til sykehuset i Zarand for å skaffe seg gratis mat og medisiner. Minst 612 mennesker omkom og rundt 1.400 ble skadd i jordskjelvet i det sørøstlige Iran tirsdag i forrige uke, som ble målt til 6,4 på Richters skala.

(©NTB)