Iransk leder ber USA gå i spissen for endring

Iran ser ingen tegn til at USA virkelig har endret politikk overfor landet.

KHAMENEI: - De bruker slagordet «forandring», men i praksis har ingenting endret seg. Vi har i alle fall ikke sett noen tegn til endring, sa Khamenei etter Obamas utspill om å bedre forholdet til Iran.  AFP PHOTO/FARS NEWS
KHAMENEI: - De bruker slagordet «forandring», men i praksis har ingenting endret seg. Vi har i alle fall ikke sett noen tegn til endring, sa Khamenei etter Obamas utspill om å bedre forholdet til Iran. AFP PHOTO/FARS NEWS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Amerikanerne har gjort seg forhatt verden over, og må forandre oppførsel før de kan vente at andre gjør det, sier Irans øverste leder.

Ayatolla Ali Khamenei avfeide lørdag president Barack Obamas utspill dagen før, der den amerikanske statssjefen tok til orde for en bedring av forholdet mellom USA og Iran. Khamenei sa han ikke kunne se noe tegn til en virkelig endring i amerikanernes holdning.

- De bruker slagordet «forandring», men i praksis har ingenting endret seg. Vi har i alle fall ikke sett noen tegn til endring, sa Khamenei i en fjernsynssendt tale i byen Mashhad i det nordøstlige Iran lørdag.

Talte om forsoning

Dagen fÃr sa Barack Obama i et fjernsynsbudskap til Irans folk og regjering at USA ønsker gjøre slutt på fiendskapet med iranerne. Budskapet er laget i forbindelse med den iranske vår- og nyttårsfeiringen nowruz.

- Vi har ingen erfaring med den nye amerikanske regjeringen og den nye amerikanske presidenten. Vi vil følge nøye med i det de gjør, og så vil vi avsi vår dom, framholdt Ali Khamenei i sin tale lørdag.

- Vi sier til dem at hvis de endrer sin holdning, vil vi endre vår. Obama strekker ut en hånd kledd i en fløyelshanske, men under denne hansken kan det skjule seg en jernneve, sa Khamenei om den amerikanske presidentens forsoningsønsker.

Hyllest fra Peres

Den israelske presidenten Shimon Peres har også sendt en forsonlig hilsen, der han roser det han kaller den store og urgamle iranske sivilisasjonen. Men iranerne ville få det bedre hvis de hadde en mindre uforsonlig regjering, tilføyer Peres.

- I det urgamle jødiske folkets navn henvender jeg meg til det edle iranske folket og ber det gjeninnta sin rettmessige plass blant de siviliserte nasjoner. Det er et rikt land med en rik kultur, sier Israels statssjef.

Han bruker en helt annen tone mot dagens iranske ledere, og sier han tror iranerne vil kvitte seg med dem. Irans president Mahmoud Ahmadinejad har sagt at Israel bør utslettes, og sådd tvil om hvorvidt Holocaust - nazistenes jødeutryddelser - virkelig fant sted.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer